RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

Всі новини

Журналісти розповіли про маніпуляції з ДБН екс-заступника міністра Парцхаладзе

Більшість розроблених Мінрегіоном, де заступником міністра був Лев Парцхаладзе, Державних будівельних норм допускають "індивідуальний підхід", а відповідно ризики для корупції.

Про це повідомляється в матеріалі "Апострофа": Улюблені іграшки: як Парцхаладзе народив будівельний хаос і навіщо йому тепер Зеленський.

"Що і в якому випадку вважати "порушенням", а що ні - чиновник вирішував на свій розсуд, не обмежуючи себе жорсткими вимогами закону. Тобто, на папері вимоги начебто і є, але якщо "дуже треба "- то вони не такі вже суворі, або їх немає", - йдеться в матеріалі.

За їхньою інформацією, автором інструменту регулювання будівельної діяльності є Анатолій Беркута, який займав керівні пости в будівельній галузі з радянських часів, а в останні 10 років він займає пост віце-президента очолюваної Парцхаладзе Конфедерації будівельників України.

Також Парцхаладзе став відомим завдяки скандальному переписуванню ДБН в 2018 році, коли у список змін увійшли обмеження на щільність заселення і на висоту житлової забудови в передмістях. Після прийняття ДБН були оскаржені в суді і визнані неправовими. Рішення суду в силу не вступало, поки суди тривали, і Парцхаладзе з командою створив нові ДБН, зразка 2019 року, що створило чергову колізію і посилило корупційні ризики.

"По суті - ті ж ДБН, що були в 2018 прийняті і потім визнані судом неправовими. Отже, на виході "реформаторського" пориву Лева Ревазовича маємо: актуальні ДБН зразка до 2018 року; одночасно з ними є чинними ще не остаточно скасовані судом ДБН 2018 року, які багато в чому суперечать колишнім ДБН; і вишенька на торті - ДБН 2019 року", - зазначили журналісти.