RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Втрата державою мільйонів доларів в "ОПЗ" щомісяця: реакція Фонду держмайна

Фондом держмайна направлено листи на Одеський припортовий завод щодо прискорення доопрацювання Порядку проведення відбору та умов щодо визначення постачальника давальницької сировини AT "ОПЗ".

Про це йдеться у відповіді ФДМ на запит "Українські новини" в Офіс президента і Кабмін.

Фонд держмайна "вживає всіх можливих заходів для проведення прозорого відбору постачальника давальницької сировини природного газу".

"Фондом були направлені листи до Товариства щодо прискорення доопрацювання Порядку проведення відбору та умов щодо визначення постачальника давальницької сировини AО ОПЗ (Акціонерне товариство Одеський припортовий завод)", - йдеться у відповіді ФДМУ.

Фонд держмайна нагадав, що в січні було оголошено конкурсний відбір постачальника давальницької сировини.

"Однак, з метою запобігання нанесення шкоди інтересам держави і забезпечення створення умов безперебійної та економічно вигідної діяльності Товариства, наглядовою радою AО ОПЗ відмінено процедуру конкурсного відбору та зобов'язано Виконавчий орган АТ ОПЗ терміново розробити і подати на затвердження наглядовій раді Порядку проведення відбору та умов щодо визначення постачальника давальницької сировини AО ОПЗ, в якому визначити чіткі вимоги і положення для проведення відбору постачальника давальницької сировини з максимальним забезпеченням безпеки діяльності AT ОПЗ від ризиків, а також доручено керівнику Виконавчого органу AО ОПЗ розглянути можливість переходу AО ОПЗ на прямі поставки природного газу", - відзначають в ФДМУ.

3 червня ЗМІ повідомили, що Одеський припортовий завод співпрацює з маловідомою компанією "АгроГазТрейдінг", яка формує борги перед заводом і забирає щомісяця 5-7 млн доларів прибутку ОПЗ. У той же час, останній конкурс на співпрацю із заводом, де інші компанії пропонували ОПЗ більш вигідні умови, було скасовано правлінням підприємства.

У прес-релізі "АгроГазТрейдінг" наполягала на відсутності заборгованостей перед ОПЗ, однак не продемонструвала акт звірки. Зі своїх джерел "Українським новинам" відомо, що існує постійна заборгованість АГТ перед ОПЗ. Це забезпечує фінансову стійкість "АгроГазТрейдінг" за рахунок ОПЗ. Згідно з угодою, що опублікована на сайті ОПЗ, АГТ повинен здійснювати передоплату за послуги, але платить за фактом їх надання з відстрочкою і кредитується за рахунок держпідприємства.

25 травня політексперт Олексій Голобуцький повідомив, що за оцінками фахівців Одеський припортовий завод щомісяця недоотримує 7 млн доларів прибутку - через сумнівні схеми продовження контрактів.

За даними з відкритих джерел, ОПЗ уклав контракт з "АгроГазТрейдінг" на переробку сировини в 2019 році, потім контракт було продовжено кілька разів.