RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Експерт закликав НАБУ, ДБР і Зеленського відреагувати на схеми і мільйонні доходи Геруса

Президент і антикорупційні органи повинні відреагувати на схеми глави енергокомітету парламенту Андрія Геруса в енергетиці, а також на задекларовані ним десятки мільйонів доходів.

Про це заявив політичний оглядач Співак в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Андрій Герус - це окрема історія українського парламентаризму, такий сучасний буратіно із золотим ключиком. Чому я говорю про золотий ключик? Деякі схеми, які він лобіює, мають таку назву. Так, це той Герус, який лобіював закон про імпорт електроенергії з Російської Федерації. А це призвело до того, що практично знищено "Центренерго", державне підприємство. Тому що комусь було вигідно купувати на власне підприємство дешеву електроенергію за ціною нижче собівартості, приводячи "Центренерго" в борги. І сьогодні там 2,5 млрд боргу", - сказав Співак.

За його словами, Андрій Герус разом зі своїми друзями в Національній комісії регулювання електроенергетики причетний до багатьох корупційних скандалів, зокрема щодо купівлі електроенергії для "Укрзалізниці" через фірми-прокладки, на якій держава втратила сотні мільйонів.

"Там різниця начебто невелика, 38 копійок на кіловат, але на обсязі - сотні мільйонів. Тому ті 36 млн, які (Герус) задекларував, - це на погуляти. Там серйозні відкати, серйозні схеми, серйозні гроші", - пояснив Співак.

На його думку, антикорупційні органи зобов'язані відреагувати на корупційні схеми, створені Герусом в енергогалузі, і отримані завдяки цьому мільйонні доходи.

"Глава енергетичного комітету, про тіньові схеми і тіньове лобіювання якого знають всі з відкритих джерел. Нуль реакції антикорупціонерів, правоохоронців, президента. Якщо зірки запалюються, це комусь потрібно. Ставте собі питання, кому це потрібно і чому", - сказав Співак.

Раніше народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив інформацію про корупційну схему, що отримала назву "Золотий ключик", на постачання електричної енергії "Укрзалізниці", на якій її ініціатори заробили понад 300 млн грн. Серед причетних до схеми називалися глава парламентського комітету з енергетики Андрій Герус, член НКРЕКП Дмитро Коваленко та власник трейдингової компанії НЕК Олександр Притика. Суть схеми полягала в тому, що КП "Київтеплоенерго" продавало електроенергію за ціною 1,31 грн кВт-год комерційним фірмам, які, перепродуючи її один одному, поставляли ток "Укрзалізниці" за ціною 1,69 грн кВт-год. Тобто держава фактично втрачала 38 коп на кожній кіловат-годині.