RU  UA  EN

Понеділок, 3 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 червня

Всі новини

"Їх ніхто не бачив": ЗМІ розповіли про "вісім мільярдів", які Ситник нібито перерахував до бюджету

НАБУ приписує в якості своїх заслуг кошти, до повернення яких не має ніякого відношення.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на видання "Деловая столица" і відповіді НАБУ і Мінфіну.

Так, 17 серпня під час брифінгу директор НАБУ Артем Ситник заявив, що економічний ефект від роботи НАБУ в I півріччі 2020 склав понад 1,5 млрд грн. У НАБУ був направлений запит з проханням уточнити, на чому саме бюро заробило ці кошти для бюджету. У відповіді було сказано: за I півріччя 2020 бюджет від діяльності НАБУ отримав не 1,5 млрд, а 689 млн грн, з яких "1,95 млн грн відшкодовано добровільно особами в ході досудового розслідування, понад 82 млн грн сплачено коштів суб'єктом господарювання і більш ніж 605 млн грн погашена третіми особами заборгованість, що виникла при вчиненні кримінального правопорушення".

Паралельний запит був направлений Міністерству фінансів. У відповіді Міністерства повідомляється, що за вказаний період в бюджет від діяльності всіх антикорупційних органів за фактом надійшло тільки 48 тисяч гривень. Після цього в НАБУ був направлений уточнюючий запит з проханням пояснити розбіжності в цифрах. У відповіді НАБУ заперечувало не тільки офіційні дані Мінфіну, а й попередню власну заяву. На цей раз НАБУ приписали собі додатково 8,36 млрд від угод підприємств, які так і не відбулися, тому що були анульовані, більше 7 млрд від угод "Укрнафти", за якими НАБУ могло б подати позови.

"Насправді не могло - НАБУ не має права на позовну роботу, це прерогатива прокуратури (САП). А ще зарахували себе 65,5 млн застав, що стягуються з підозрюваних. І 82 млн виплат суб'єктами господарювання. І ще 650 млн сплаченої третіми особами заборгованості. Це господарські відносини, хтось комусь винен і свій борг сплатив. Але не питайте, до чого тут НАБУ: Ситник вважає, що до всього", - пише ДС.

"За 5 років керування Ситником НАБУ перетворилося з антикорупційного бюро в бюро нереальних роздутих цифр і неіснуючих досягнень. Для чого боротися з корупцією, брати під варту топ-чиновників, якщо це можна просто приписати", - повідомляється в матеріалі.

Нагадаємо, що річний бюджет на утримання НАБУ складає 1,038 млрд грн. За результатами опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" з Фондом Разумкова, 96% опитаних вважають боротьбу з корупцією в країні неефективною, а оцінюють роботу Ситника повністю позитивно тільки 1,1% населення.