RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Нардеп пояснила, чому справу проти глави "Нафтогазу" порушили за статтею "держзрада"

Кримінальну справу проти глави НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва кваліфікували за статтею "державна зрада", щоб вона не могла бути передана в НАБУ або інший орган, а ним могла займатися тільки Служби безпеки України.

Про це заявила народний депутат Інна Совсун, пише РБК-Україна.

"Велике питання, чому за статтею "державна зрада". Причина одна - якби були звинувачення в економічних злочинах, то справу передали б в НАБУ, а справа про держзраду - спосіб залишити її в СБУ", - говорить Совсун.

Народний депутат висловила сумніви, що озвучені в ЗМІ висновки Держаудитслужби про порушення в НАК "Нафтогаз" - правдива інформація.

"Питання до якості і стандартів роботи ДАСУ. Потрібно переглянути її незалежність і способи її роботи. Дуже часто висновки держаудиторів суперечать висновкам міжнародних компаній. Нам потрібно дочекатися фінальних висновків. Глобально ми розуміємо, що дискусії про зміну керівництва "Нафтогазу" тривають не перший рік. "Нафтогаз" - привабливий елемент економіки країни, і є сили, які хочуть "збити" чинне керівництво. Потрібно простежити за тим, хто політично буде використовувати цю історію, щоб зрозуміти, хто за цим стоїть", - зазначила народний депутат.

Раніше "Економічна правда" опублікувала висновки аудиту ДАСУ, згідно з якими виявлені порушення НАК "Нафтогаз України", що призвели до збитків на 75 млрд гривень. Глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв 9 жовтня повідомив, що проти нього порушено справу СБУ.

"Я очікую, що буде розслідування. Можливо це на краще. Час поставить крапки в питанні, чому були накопичені борги як тепловиками, так і іншими посередниками", - заявив він.

Зокрема, він просить правоохоронців розібратися, чому в 2019 році їх зобов'язали продавати газ посередникам, коли ринкова ціна газу стала менше регульованої.

"Ми перші почали зменшувати ціну, по якій поставляли газ посередникам, щоб ті продавали населенню нижче ціни, встановленої Кабміном. Ми завжди займали однакову позицію, заявляючи, що це шкодить як інтересам "Нафтогазу", так і інтересам держави", - додав Коболєв.