RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Керівництво СБУ довело, що організації з радянським минулим можна модернізувати - західні ЗМІ

Реформа СБУ демонструє, наскільки необхідна свіжа кров в українській політиці і сфері безпеки, і що тільки так Київ може стати надійним партнером для західних союзників.

Про це йдеться в статті британського журналіста Генрі Ст. Джорджа, передає "Фокус".

На його думку, хоча вплив сторонніх інтересів на судову систему України і сповільнив обіцяні Зеленським реформи, прогрес в очищенні української влади все ж намітився. Зокрема, приклад Служби безпеки України під керівництвом Івана Баканова доводить, що навіть організації з багатим радянським минулим можна перебудувати і модернізувати.

"До приходу Зеленського, СБУ залишалася вірною своїм традиціям часів КДБ: організація з роздутим штатом співробітників, майже неконтрольована, що часто зловживає владою. Згідно з оцінкою на 2018, це "єдине агентство в країні, яка не реформувалося з 2014", замішане у величезній кількості скандалів, коли громадськість дізнавалася про спроби незаконного збагачення високопоставлених чиновників СБУ".

В таких умовах реформа СБУ була питанням національної безпеки - і сильно впливала на інші європейські країни, з огляду на стратегічне положення Києва і його ключову роль в забезпеченні безпеки континенту. Під керівництвом голови СБУ Івана Баканова, який знаходиться на цій посаді з серпня 2019 року, агентство довело свою ефективність. "Сам не будучи продуктом дореформованої СБУ, Баканов не потрапив під тиск проросійських сил і корумпованих політиків, на відміну від своїх попередників" - зазначає журналіст.

Згідно з нещодавно оприлюдненими даними, в 2020 році СБУ відкрила 510 справ про корупцію, а 143 державних чиновника було звільнено за хабарництво. У квітні розслідування СБУ виявило неспростовні докази того, що генерал-майор Валерій Шайтанов збирав інформацію для російської розвідки і погодився спланувати теракти на українській території в обмін на 200 тис доларів і російський паспорт. А на початку жовтня СБУ заблокувала кілька мереж проросійських ботів, які намагалися дестабілізувати країну напередодні місцевих виборів.

Також, на думку британського журналіста, СБУ поступово завойовує довіру західних колег, про що свідчить зустріч Зеленського і Баканова з главою МІ-6 Річардом Муром. А найближчим часом саме СБУ зіграє ключову роль у можливому розслідуванні олігархічного впливу на ситуацію навколо Конституційного Суду України, яка може привести до конституційної кризи - впевнений Генрі Ст. Джордж.