RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

Всі новини

Податкова реформа під загрозою зриву: ЗМІ розповіли про деталі розслідування проти Верланова

Податкова реформа в Україні на межі провалу, а людей, які її проводили, витісняють з допомогою сумнівних звинувачень.

Про це йдеться в статті Ukrainian Journal "Топ-реформатор залишає Україну після того, як СБУ починає розслідування податкового "тероризму", пише "Апостроф".

Сергія Верланова, колишнього главу Державної податкової служби - "архітектора податкової реформи", звинуватили в "тероризмі" після того, як він спробував знизити податки для інвесторів, стверджує видання. Дана справа відлякує інвесторів і реформаторів, вважають журналісти.

"Це було організовано для того, щоб висунути фейкові звинувачення. Система вакцинується проти реформ. Якщо ти хочеш щось змінити, будеш покараний", - говорить Верланов.

Верланов був призначений в травні 2019, щоб допомогти владі стимулювати економічне зростання країни. Тоді високий темп дерегуляції і реформ допоміг розблокувати кредитування з боку МВФ та інших донорів. Однак влада вирішила провести кадрові перестановки в уряді, призначивши людей з орбіти великих бізнесменів.

"Багато хто з них - це бюрократи старої школи, які не рухають країну вперед по шляху реформ", - сказав Верланов.

"Ми спостерігаємо тривожну тенденцію переслідування реформаторів з боку Офісу генпрокурора та інших правоохоронних органів України", - заявив посол Джон Гербст, директор Центру Євразії при Atlantic Council - аналітичному центрі в області міжнародних відносин.

Як говориться в матеріалі, в основі розслідування СБУ проти Верланова лежить його рішення, прийняте в грудні 2019 року, щодо проведення повторної перевірки Arcelor Mittal Кривий Ріг, якій попередня адміністрація донарахувала близько 4 млрд грн податкових зобов'язань.

Верланов зазначив, що був в курсі, що податкові оцінки часто бувають необгрунтованими, що створювало невиправдане навантаження. При цьому бізнесмени відбиваються за допомогою судів, але інвестори стикаються з проблемами, і не здатні конкурувати з українськими візаві.

"Якщо ви хочете залучити прямі іноземні інвестиції та підтримати діловий клімат, вам потрібно змінитися, позбутися від безглуздих і незаконних практик", - говорить Верланов.

Як зазначає видання, щоб втрутитися в корпоративний податковий спір, СБУ класифікувала розслідування як "фінансування тероризму".

"Якби я була в адміністрації Зеленського, можливо, я б добре подумала, перш ніж висувати більше кримінальних звинувачень проти людей, які зробили багато добрих справ", - прокоментувала ситуацію Мелінда Гаррінг, заступник директора Центру Євразії.