RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

"Не захотіли підігравати політичним інтересам": у ЗМІ повідомили про закриття скандальної футбольної ТСК

15 листопада скандальна "футбольна" ТСК, появу якої в парламенті пов’язували "з бажанням Григорія Суркіса чинити тиск на УАФ", припинила своє існування. До питання продовження її повноважень після завершення півроку роботи Рада не повернулася.

Про це пише УНН.

15 листопада 2019 в парламенті була створена ТСК по "футбольному питанню". Вона мала вивчати деталі будівництва міні-полів у Києві в 2017-2018. Через півроку роботи члени ТСК так і не змогли підготувати остаточний звіт про свою роботу, опублікувавши лише проміжний. За словами голови ТСК, він "містив неперевірену і не підтверджену інформацію". 15 травня термін роботи ТСК скінчився. Однак, на необхідності його продовження почав наполягати депутат Григорій Мамка. Його пов’язували з Григорієм Суркісом і називали "лобістом його інтересів".

Питання роботи ТСК на голосування в Раду планували винести мінімум чотири рази. Глава комісії повинен був відзвітувати щодо роботи, запропонувати підтримати постанову про продовження повноважень. Але питання знімали з розгляду без пояснення. Неофіційно депутати говорили, що на підтримку ТСК в залі немає голосів. Причини відмови нардепів голосувати за комісію звучали різні. Більшість зводилося до того, що ТСК "носить замовний характер", має ознаки "політизованої" і може служити інструментом дискредитації і тиску на УАФ з боку зацікавлених у його створенні політиків.

Ірина Верещук припускала, що за допомогою футбольної ТСК "хтось з кимось хоче звести рахунки". Депутат Іван Крулько називав її надуманою, а Лариса Білозір "безглуздою". Представники футбольного співтовариства говорили, що "це війна Суркіса проти УАФ та її керівництва".

Про підтекст роботи футбольної ТСК заявили навіть легенди українського футболу - володарі "Золотого м’яча" Блохін, Бєланов та Шевченко. До них приєдналися ветерани ФК "Динамо". Вони закликали парламент не допустити маніпуляцій на темі ТСК, які "мають на меті дискредитацію українського футболу".

Григорій Суркіс взявся особисто спростовувати інформацію стосовно причетності до лобіювання роботи ТСК, назвав її "Павелко-гейтом", запевнював, що його особиста війна з Павелко -"це міф". Суркіс не пояснив опубліковану в мережі його смс-переписку, де не тільки вітав голосування за створення ТСК, а й давав команду "працювати далі".

Коли у вересні питання футбольної ТСК знову з’являвся в порядку роботи Ради, депутат Ярослав Юрчишин припустив, що таким чином Суркіс "намагається відвернути увагу від "приватівського" скандалу, але йому навряд чи це вдасться".

15 листопада, відповідно до закону про ТСК, був крайній день, коли депутати все могли повернутися до розгляду повноважень комісії. "Цього так і не відбулося, і ТСК остаточно припинила своє існування, так і залишившись безрезультативною", - йдеться в матеріалі.

Раніше НАБУ, ГПУ і Нацполіція заявили про відсутність проваджень щодо президента УАФ Андрія Павелка. Ця інформація була озвучена на тлі звинувачень на адресу УАФ, на тлі роботи футбольної ТСК.