RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Розігралися прем'єрські амбіції: Юрій Атаманюк висловився про заяви Уманського

Заяви екс-міністра фінансів Ігоря Уманського про розкрадання коштів фонду по боротьбі з Covid-19 і "картелі" в Укравтодорі пов'язані з його політичними амбіціями з метою повернутися у велику політику.

Таку думку в інтерв'ю висловив перший віце-президент Асоціації платників податків України, економічний експерт Юрій Атаманюк.

За його словами, ситуація з "ковідним" фондом нагадує події десятирічної давності.

"Можна було видавати гроші кому завгодно без узгодження з парламентом. Основні виплати пішли шахтарям - на передвиборні доплати і на підтримку вугільних олігархів. Були всі можливості озолотитися на схемі", - сказав Атаманюк.

За його версією, в оточенні Володимира Зеленського Уманський опинився влітку 2019.

"Його привели в кабінет президента по дзвінку представників Демпартії США. Вважається, що його кандидатура розглядалася після парламентських виборів на пост глави уряду, і в ЗМІ виходило кілька матеріалів з підзаголовком "претендент на посаду прем'єра Уманський". За моєю інформацією він не претендував більше, ніж на Мінфін", - додав експерт.

На його думку, причиною звільнення Уманського з посади міністра в березні 2020 могло стати його "бажання включитися в схему виділення коштів на дороги".

"У березні одним з ключових питань було не зупиняти почату дорожнє будівництво - про це особисто Зеленський заявляв. Уманський нібито пішов йому наперекір і вніс пропозицію порізати дороги на 10-20 млрд грн. Можливо натякаючи, що хоче взамін... Ніхто не відреагував так, як розраховував Уманський, фінансування доріг повернули. Він пішов критикувати митницю і податкову - напевно тому, що там не знайшлося місця для його ідей", - зазначив Атаманюк.

Він додав, що причиною заяв про зловживання в "Укравтодорі" могли стати прем'єрські амбіції екс-міністра.

"Уманський, як стверджують джерела, користується підтримкою не лише опозиції, а й нових "друзів" президента - команди так званих антикорупціонерів-реформаторів та їхніх покровителів. Як мінімум йому малюють таку картинку. Можливо, що це була всього лише фантазія людини, від якої він досі не може позбутися", - вважає Атаманюк.

"Безглуздо заперечувати, що довіра до влади падає, невмілі кроки в боротьбі з коронавірусом, недостатня комунікація реформ, пробуксовування з судовою реформою - занадто багато негативу, і команди опонентів б'ють по хворим точкам. Для влади це холодний душ. Але це і можливість зібратися з силами і продемонструвати рішучість. Інакше можна дуже швидко скотитися на політичний смітник історії", - резюмував експерт.