RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Деркач подав заяву в ОГП через недофінансування боротьби з коронавірусом міністром Марченком

Офіс генерального прокурора зобов'язаний внести відомості уЄРДР щодо встановлення фактів недофінансування медичної сфери.

Відповідну заяву подав народний депутат Андрій Деркач, повідомляється в його Telegram-каналі.

Народний депутат вимагає від Офісу генерального прокурора внести відомості про скоєне кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, взяти під особистий контроль розслідування справи і повідомити про результати розгляду заяви.

"За інформацією Міністерства охорони здоров'я Державний бюджет України на 2021 передбачає лише половину з необхідного фінансування, що вкрай негативно позначиться на наданні послуг населенню в медичній сфері та спричинить за собою численні жертви від пандемії", - пише в заяві Андрій Деркач.

Деркач зазначає, що прийнятим бюджетом на 2021 на обслуговування боргів закладено на 2 млн більше витрат, ніж на сферу охорони здоров'я. І це в умовах пандемії СOVID-19, не кажучи про щорічне зростання смертей від серцево-судинних захворювань або онкології, лікування яких в Україні знаходиться на вкрай низькому рівні.

Раніше в ЗМІ з'явилися публікації з інтерв'ю міністра Марченко, в якому він повідомляє, що свідомо урізав бюджет медичної сфери.

"Не можна маніпулювати цими речами і визначати, що ця сфера (медицина) має бути пріоритетною. Якби ми прийняли той бюджет, який пропонував мій колега міністр охорони здоров'я Степанов, ми повинні були б десь забирати ці кошти. Залізти в кишені педагогів або пенсіонерів", - цитує інтерв'ю Марченка Деркач.

За словами Деркача, Марченко фактично оформив "явку з повинною", повідомивши, що свідомо урізав бюджет медичної сфери, не звертаючи уваги на пандемію і показники захворювання СOVID-19: "Зазначені факти, які повинні бути перевірені слідчим шляхом, свідчать про свідомий, цілеспрямований геноцид українського народу, для так званого подальшого "зменшення бюджетного навантаження", - зазначає Деркач.

Андрій Деркач стверджує, що дії Марченко суперечать Конституції України, де визначено, що "Україна є незалежною, соціальною, правовою державою, в якій людина, її життя, здоров'я і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю", а також те, що "держава відповідає перед людиною за свою діяльність".