RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

"Люди не мають платити за непрофесійність уряду": у "Батьківщині" вимагають зниження ціни на газ утричі

6,99 грн за газ, які уряд оголосив "знижкою", є підвищенням ціни для пересічних українців. Імпортний газ зі сховищ має коштувати не більше 4 грн, а український – не більше 2. Саме такою є вимога "Батьківщини".

Про це заявив народний депутат Олексій Кучеренко під час брифінгу за результатами наради щодо тарифів, яка пройшла у Верховній Раді.

Політик зауважив, що лише під тиском прем’єр змушений був пообіцяти "зниження" ціни до 6,99 грн і розповісти, як уряд це робитиме.

Проте, за підрахунками "Батьківщини", реальна ціна на газ повинна бути іншою.

"3,6 гривні - середня ціна газу, який знаходиться в українських сховищах і належить українському народу. Чому не можна до цієї суми додати вартість зберігання і вийти на суму, наприклад 4 грн? І це могла б бути такою ціна імпортного газу. Щодо собівартості газу власного видобування, то там статистичні дані з урахуванням витрат кажуть, що максимум - 1,5-2 грн. Це ціна державного газу, якого достатньо для населення України та теплокомуненерго", - наголосив депутат.

За словами Кучеренка, доки буде існувати НАК "Нафтогаз", доки він володітиме 70% видобутку українського газу, про ринок та конкуренцію не може бути й мови.

Депутат зауважив, що причиною тарифної та управлінської кризи стали не лише дії уряду та "Нафтогазу". Величезну роль відіграв регулятор НКРКЕП.

"Коли ми читаємо звіти про рекордну закачку газу, на сьогодні на 25% у сховищах більше газу, ніж минулого року. Як може бути, що там газу більше, а нам із вами підіймають ціну? Як сталося, що "Нафтогаз", структура, яка не видобуває газ, не транспортує, при цьому в нього зростає персонал за останній рік в 1,2 раза. При цьому середня зарплатня у менеджера "Нафтогазу" – 240 тис грн на місяць. 3,5 млрд грн становить утримання цього нікчемного монополіста", - обурився він.

Кучеренко наголосив, що позиція Юлії Тимошенко та партії "Батьківщина" полягає в тому, що тільки ліквідація НАК "Нафтогазу" дасть можливість вийти на конкурентний ринок, зробити прозору систему ціноутворення, в якій люди зможуть платити справедливу ціну.

"Тільки в залі Верховної Ради буде важко вирішити цю проблему, бо уряд не пропонує варіантів комплексного вирішення, в залі немає більшості, щоб комплексно розв’язати тарифне питання. Саме тому Юлія Тимошенко та партія "Батьківщина" звернулися до своїх депутатів місцевих рад негайно збирати сесії міських та обласних рад, аналізувати тарифи та звертатися до уряду, до Верховної Ради з вимогою негайно вводити адекватне державне регулювання тарифів по всій території України, бо вони просто вийшли з-під контролю", – підсумував Олексій Кучеренко.