RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

"Батьківщина" має намір домогтися зниження тарифів до обґрунтованого і справедливого рівня

Відсутність у влади політики тарифного ціноутворення призвела до того, що українці отримують дорогі платіжки і змушені вийти на вулиці для захисту своїх прав. ВО "Батьківщина" має намір домогтися від влади приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня.

Про це йшлося під час прес-брифінгу 14 січня за участю народного депутата від ВО "Батьківщина", першого заступника голови комітету ВР з питань енергетики та ЖКП Олексія Кучеренка та голови Київської міської організації ВО "Батьківщина" Віталія Нестора, передає кореспондент "Апострофа".

Олексій Кучеренко зазначив, що у уряду немає бачення вирішення проблеми тарифів, що призводить до посилення кризи: "Цей уряд і влада не здатні прогнозувати наслідки своїх дій. Вони вміють лише рефлексувати, щоб виправляти помилки. У підсумку спочатку створюють кризу, а потім намагаються дуже непрофесійно її вирішити. Чомусь під час місцевих виборів ніхто з влади не попереджав, що тарифи будуть рости. Але раптом сталося, що з 1 січня у ріст пішли абсолютно всі тарифи".

Він привів у приклад Лубни, де ціни на газ виявилися непідйомними: "У Лубнах тариф (на розподіл) складає 2,94 грн. Що повинен відчувати українець, який споживає 200 кубів газу, який тільки за доставку газу повинен заплатити 600 грн? Приплюсуйте 10-11 грн за куб і порахуйте платіжку... Не дивно, що в Лубнах та інших регіонах люди почали перекривати вулиці, дороги".

За його словами, позиція громадськості та ряду політсил, перш за все "Батьківщини", змусила уряд обмежити ціну на газ до 6,99 грн. Однак, як вважає депутат, це рішення тимчасове, і не факт, що спрацює: "Цифра 6,99 взята зі стелі. Це підтверджує, що тарифної політики у влади немає, держрегулювання немає, і ринку також немає, - зазначає Кучеренко. - якщо ви можете встановити ціну 6,99 грн, а ми знаємо, що в сховища закачано рекордні обсяги газу по 3,6 грн, знаємо, що є український газ за ціною 2,5 грн - питання, чому 6,99? Не 4 або 5? Ми будемо вимагати, щоб ціна стала економічно обґрунтованою і справедливою".

Кучеренко звернув увагу, що дії, які вживає уряд, стосуються лише ціни на газ для населення і влада випускає з уваги проблеми теплокомуненерго: "Ціна, яку буде виставляти за січень "Нафтогаз" (для підприємств ТКЕ), складе 10,5 грн. В січні, якщо нічого не зробити, вона виросте на 40%", - зазначив народний депутат.

Підприємства теплокомуненерго, які за рішенням місцевої влади не підніматимуть ціни на опалення, можуть потрапити в борги: "Нафтогаз" буде заганяти в борги підприємства ТКЕ - котельні та інші теплозбути", - говорить він.

За словами Кучеренка, "Батьківщина" має намір домогтися врегулювання ціни на газ для підприємств ТКЕ і має намір ініціювати аудит тарифів на місцевому рівні.

"Юлія Тимошенко звернулася до всіх керівників місцевих парторганізацій, депутатів всіх рівнів, щоб доручити їм провести аудит тарифоутворення, яке залежить від органів місцевої влади. Будь-який тариф - на газ, воду, тепло, навіть якщо його стверджує НКРЕКП, готується на місцях. На місцях можна проводити повний аудит і не допускати зайвого навантаження на ці тарифи", - акцентував він.

Віталій Нестор розповів про кроки для зниження тарифів, які робить Київська міська організація "Батьківщина": "Є два документа, якими встановлюється підвищення тарифів - розпорядження НКРЕКП і рішення у вигляді постанови Кабінету міністрів. Ми будемо вимагати від тих, хто підписав документи, скликання позачергових засідань і рішення питання про економічну обгрунтованість тарифів. Президент має право зупиняти дію рішень Кабінету міністрів, може прийняти рішення про зупинення дії рішення Кабміну про підвищення тарифів з 1 січня... Що стосується НКРЕКП, то Центр захисту киян, як незалежний інструмент юридичного впливу на роботу в Києві, звернеться з позовом до Окружного адмінсуду Києва про скасування документа. Ми збираємося звернутися із заявою про забезпечення позову, яким зупинити дію розпорядження до розгляду справи по суті. Якщо влада нас не почує, то це єдиний механізм, щоб змінити ситуацію і відновити справедливі тарифи", - заявив Нестор.

Він додав, що відповідні дії "Батьківщина" має намір здійснити і на рівні Київської міськради: "Наша політсила зареєструвала в Київській міськраді вимога до Віталія Кличка про скликання позачергового засідання міськради для вирішення питання тарифів", - зазначив Віталій Нестор.