RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Вітренко, Коболєв і Рудик: Вадим Карасьов назвав потенційних кандидатів від влади на посаду прем'єр-міністра

Вадим Карасьов розповів, кого українська влада бачить потенційною заміною Денису Шмигалю.

Про це він написав у себе в Facebook.

Політолог припускає, що український уряд може отримати прозахідного прем'єр-міністра в зв'язку з приходом до влади в США адміністрації Джо Байдена.

"Зі стартом нового політичного сезону поновилися і дискусії щодо потенційних кадрових ротацій в Кабінеті міністрів, включаючи повне перезавантаження уряду. Цим рішенням В. Зеленський зможе зняти ряд проблем, як геополітичного, так і економічного характеру. Запустивши процес м'якого перезавантаження відносин, з новообраними елітами США. У зв'язку з цим, провладна команда розглядає лінійку прозахідних кандидатів в прем'єр-міністри", - пише він.

На думку Карасьова ОП і далі буде пробувати вмонтувати в уряд Юрія Вітренка з подальшою перспективою для нього очолити Кабмін.

"Спочатку, в якості потенційної заміни Д. Шмигаля в медіа та навколополітичних колах називали Юрія Вітренка. Але сигнальне голосування за його вмонтування ще в діючий Кабмін показало, що консенсусу серед депутатського корпусу по персоналії Вітренка не вдалося знайти. У зв'язку з цим перспектива очолити уряд поки бачиться туманною. Хоч і сценарій з віце-прем'єром ніхто з повістки не знімав. І цей трек буде відіграватися в будь-якому випадку", - запевняє експерт.

Також політолог оцінив перспективи Андрія Коболєва.

"Ще одним потенційним претендентом на пост прем'єра називають Андрія Коболєва. Він прозахідний менеджер, близький до адміністрації Байдена ментально і, до того ж, зрозумілий в політичному плані. Ще один фактор грає на користь А. Коболєва - кейс з перемогою Нафтогазу над Газпромом у Стокгольмському арбітражі. Але в той же час, історія з мільйонною премією викликала лють і обурення всередині українського суспільства. Що так чи інакше може вплинути на перспективи очолити уряд", - підкреслив він.

Несподіваним, але в той же час реалістичним сценарієм Вадим Карасьов вважає можливість призначення глави партії "Голос" Кіри Рудик.

"У зв'язку з новою реальністю і приходом на президентську посаду в США Джо Байдена, українська влада перебуває в пошуках рішень, які б стали мостом до налагодження дружби з американськими елітами, що тільки що зайшли в Білий Дім. Лідерка найбільш прозахідної партії в країні могла б стати підмогою для налагодження конструктивної розмови між адміністраціями. Також її кандидатура обіцяє Зеленському мінімум вимог, що допоможе сконструювати консенсусний кабінет міністрів, задовольнивши і внутрішньополітичні амбіції і налагодити місток співпраці з Білим Домом", - резюмував експерт.

Наостанок Вадим Карасьов описав сценарій при якому чинний прем'єр-міністр може залишитися при владі.

"Не виключено, що і Денису Шмигалю вдасться втриматися на своєму місці. Але для цього необхідна масова ротація представників його команди. Хтось повинен понести на собі негатив, що накопичився у суспільства", - завершив він.