RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Рада ліквідувала податкову міліцію: що потрібно знати

У п'ятницю, 29 січня, Верховна Рада ухвалила закон №4090 “Про внесення змін до прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні" щодо терміну набрання чинності окремими положеннями”, яким визначила терміни ліквідації податкової міліції.

Про це стало відомо в ході засідання парламенту, проведення якого транслюється в Youtube-каналі парламенту.

Документ в цілому підтримали 259 народних депутатів.

Проект закону передбачає ліквідацію податкової міліції з дня прийняття рішення урядом про початок діяльності Бюро економічної безпеки України, але не пізніше шести місяців з дня набрання чинності Законом України “Про Бюро економічної безпеки України”.

“Проект Закону розроблено з метою забезпечення функціонування органів податкової міліції та виконання ними функцій щодо боротьби з правопорушеннями податкового законодавства на період до створення Бюро економічної безпеки України та його територіальних підрозділів”, - йдеться у пояснювальній записці.

Як відомо, Бюро економічної безпеки (БЕБ), яке своїм законом утворила 28 січня 2021 року ВРУ, буде єдиним органом з економічних розслідувань.

Бюро виконуватиме правоохоронну, аналітичну, економічну, інформаційну та інші функції. Його діяльність буде координуватися Кабінетом міністрів. В комісію з відбору керівника БЕБ входитимуть по три особи від РНБО і Кабінету міністрів, двоє від податкового комітету ВР і одна — від правоохоронного комітету парламенту.

Ухвалення закону про створення БЕБ є частиною міжнародних зобов'язань України. Зокрема, це передбачено Меморандумом про економічну та фінансову політику з МВФ і Меморандумом про взаєморозуміння між Україною як позичальником і ЄС як кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС).

Згідно зі статтею 4 закону про БЕБ, його основні завдання:

  • виявляти зони ризику в сфері економіки шляхом аналізу даних;
  • оцінювати ризики і загрози економічній безпеці держави;
  • пропонувати зміни до нормативно-правових актів для усунення передумов створення економічних схем;
  • забезпечувати економічну безпеку держави шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки;
  • збирати та аналізувати інформацію про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави;
  • виявляти і розслідувати правопорушення, пов'язані з отриманням і використанням міжнародної технічної допомоги;
  • складати аналітичні висновки та рекомендації для державних органів.

В діяльність БЕБ заборонено втручатися президенту, органам державної влади, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, а також фізичних осіб на підставах, не передбачених законом.

Податкову міліцію, яка залишилася в Державній фіскальній службі після її поділу на Державну податкову службу і Держмитслужбу, ліквідують. У БЕБ працюватиме до чотирьох тисяч співробітників, а директора бюро обиратимуть на конкурсі.

Як повідомляв "Апостроф", 28 січня Верховна Рада проголосувала за створення Бюро економічної безпеки. Рішення підтримали 242 народних обранці. Йому повинні бути передані функції департаменту "К" в СБУ, який займався економічними злочинами, і функції розслідування економічних злочинів низки інших органів (крім НАБУ).