RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.60
  • НБУ:EUR 42.70
НБУ:USD  39.60
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

22 травня

21 травня

Всі новини

У Раді зареєстрували міжфракційний збалансований законопроект щодо регулювання зовнішньої реклами

Дизайн-коди вулиць, заборона реклами на пам'ятках національного значення та адаптація конструкцій в міський простір - народні депутати взялися навести порядок з білбордами і зовнішньою рекламою. У парламенті зареєстрували збалансований міжфракційний законопроект про регулювання ринку зовнішньої реклами (№ 5094 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у сфері зовнішньої реклами"). Його авторами стали 15 депутатів з різних фракцій і профільного комітету.

Про це пишуть "Українські новини".

Значна частина ринку зовнішньої реклами перебуває "в тіні". За межами населених пунктів 90% конструкцій встановлено незаконно. Законодавчий вакуум і різночитання створюють умови для спекуляцій і корупції, вважають автори законопроекту. В результаті білборди розміщуються хаотично, на ринку влаштовують переділи.

Законопроект передбачає введення єдиного порядку розміщення зовнішньої реклами. Відмінності будуть тільки в процедурах в межах і за межами населених пунктів. Він встановлює чіткі вимоги та обмеження. Заявки можна буде подавати в електронній формі через Єдиний державний портал адміністративних послуг. Чітко прописана процедура демонтажу самовільно встановлених конструкцій. Завдяки виведенню "з тіні" нелегально встановленої реклами розраховують збільшити надходження в бюджет майже вдвічі.

Законопроект містить ряд інноваційних положень. Зокрема, рекламні конструкції будуть встановлюватися відповідно до затверджених Схемами розміщення засобів зовнішньої реклами. Створять відкритий електронний реєстр конструкцій. На кожному рекламоносії знаходиться QR-код з інформацією про власника та вирішенні.

У разі прийняття закону реклами стане менше - на деяких територіях скорочення складе від 17 до 50%. Рекламні конструкції стануть безпечнішими і їх будуть адаптувати в простір так, щоб вони вписувалися в ландшафт. Будуть розроблятися дизайн-коди населених пунктів, вулиць, кварталів, окремих будівель і споруд.

Передбачається, що інвестиції в галузь складуть 1,6 млрд грн. Рекламодавці отримають якісніші послуги за ті ж гроші, а люди - якісний міський простір. До того ж, благоустрій реклами уздовж автодоріг підвищить безпеку на дорогах. Також пропонується, щоб частина податків від реклами прямувала до державного дорожнього фонду, що дозволить за рахунок реклами ремонтувати дорожні покриття.

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати: Кондратюк Олена, Сушко Павло, Потураєв Микита, Железняк Ярослав, Макаров Олег, Струневич Вадим, Сюмар Вікторія, Абдуллін Олександр, Рудик Кіра, Осадчук Андрій, Васильєв Ігор, Приходько Борис Ковальов Артем, Корявченков Юрій і Павленко Юрій.