RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Ситник провалив роботу НАБУ, позбувся західного лобі і спровокував відмову МВФ у транші кредиту - ЗМІ

Замість боротьби з корупціонерами Артем Ситник веде боротьбу з політичними опонентами за свою посаду, що призвело до втрати зовнішньої підтримки главантикоррупціонера і відмови Україні в черговому транші кредиту МВФ.

Про це йдеться у статті сайту "Голос".

З посадою глави НАБУ Ситник, як пише ЗМІ, отримав "виняткове право на корупцію під патронатом самого Заходу". Взяти, наприклад, історію його відпочинку в 2019 в мисливському господарстві "Поліське-Сарни": Ситник не задекларував як "подарунок" відпочинок на значну суму, виплачену третьою особою.

У серпні 2020 Конституційний суд визнав незаконним призначення Артема Ситника на пост глави НАБУ. Але Ситник виявив, що прихід глави суду Олександра Тупицького, який і виніс вердикт, був незаконним і підпадає під склад злочину. Пізніше антикорупціонери почали загрожувати "кримінальною розправою" співробітнику ОПУ Олегу Татарову, як виявилося пізніше, в зв'язку з намірами призначити Татарова головою ДБР - "Заходу ця ідея не припала до смаку і на нього спустили Ситника", пише видання.

У той же час "реальні справи осідали в архівах НАБУ мертвим вантажем", а ефективності роботи Бюро так і не змогло продемонструвати.

Тепер Ситник опинився фігурантом справи про узурпацію влади і порушником рішень КС. Через це МВФ міг у видачі траншу Україні відмовити - "мовляв, будемо продовжувати діалог, але поки вимоги не виконаєте - грошей не бачити вам - занадто високий рівень корупції для подальшої співпраці".

Як зазначає автор матеріалу, є навіть позиція посольства США щодо його заміни: якщо раніше вони були головними лобістами Ситника, зараз в рядах представництва Штатів підшукують йому альтернативу. Що стосується України, кандидатури на заміну главантикоррупціонера також поки немає. Однак в Раді в рекордні сроки - всього за півдня, зібрали 216 підписів під постановою про звільнення глави НАБУ - 19 лютого документ схвалив парламентський комітет із забезпечення правоохоронної діяльності.

"Зараз ситуація загострилася до краю, схоже навіть на Заході готові умити руки. Ймовірно, Ситник, будучи ставлеником США, трохи захопився шпигунськими іграми на два фронти, забувши про посадові обов'язки глави НАБУ (та й про призначення НАБУ в цілому) і потягнув на дно всю структуру, куди підібрали в цілому дуже навіть хороший особовий склад", - пише ЗМІ.

Як припускає автор матеріалу, доцільніше було б скасувати подібний орган, переклавши його функції на інші правоохоронні структури, але США цього зробити не дозволить.