RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Юлія Тимошенко назвала 5 головних небезпек законопроекту №2194

За ініціативи президента у Верховній Раді розглядається ще один законопроєкт про продаж землі. Цей документ містить положення, які суперечать національним інтересам України, і "Батьківщина" блокує своїми поправками його ухвалення.

Голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко під час брифінгу назвала 5 головних небезпек, які криються у законопроєкті №2194.

По-перше, за її словами, документом анулюється пряме положення Земельного кодексу про заборону продажу сільськогосподарської землі іноземцям.

"Україна не буде отримувати прибутки зі своєї землі, втратить мільйони робочих місць, не матиме можливості збирати аграрну сировину і переробляти її в готові харчові продукти, буде позбавлена сотень мільярдів євро доходів", - зазначила Юлія Тимошенко.

По-друге, скасовується поняття "особливо цінні землі", які не можна продавати - знімається заборона на продаж національних заповідників, водойм, лісів, чорноземів. "Продати можна буде все без винятку", - пояснила лідер "Батьківщини".

По-третє, держава усувається від контролю за використанням сільськогосподарських земель.

"Вже не держава ухвалюватиме рішення про зміну цільового призначення землі, а її власник. Той, хто купив землю. З часом, в тому числі, іноземці", - зауважила Юлія Тимошенко.

По-четверте, скасовується заборона чинного Земельного кодексу про заборону зняття верхнього родючого шару ґрунту. І це, за її словами, "мародерство і шабаш".

По-п’яте, відміняються привілеї для українських фермерів під час купівлі сільськогосподарської землі.

"Наших селян і фермерів просто хочуть зігнати з їхньої землі. Їх хочуть змусити виходити на електронні аукціони та конкурувати щодо купівлі землі з глобальними банками і корпораціями. Ніякі фермери цього не зможуть. Ми не будемо мовчки споглядати за мародерством та запровадженням дикого земельного ринку!" - запевнила Юлія Тимошенко.

Команда "Батьківщини" має намір захищати право українців на землю у Конституційному Суді. А в разі остаточного ухвалення законів - допоможе організувати референдум щодо незгоди української нації з розпродажем сільськогосподарської землі.

"І такий референдум підтвердить те, що показують соціологічні дослідження: понад 70% українців проти розпродажу землі!" - переконана Юлія Тимошенко.