RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

"Батьківщина" домагатиметься від влади виконання вимог лікарів і захисту пацієнтів – Юлія Тимошенко

"Батьківщина" з лікарями сформувала пакет пропозицій для наведення ладу в системі охорони здоров’я та боротьби з пандемією, виконання яких вимагатиме від керівників держави, уряду та МОЗ.

Про це заявила голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко під час пресконференції за результатами робочої поїздки до Дніпропетровської області.

"У парламенті нам звітують про переможні реляції, а насправді в медицині ситуація надзвичайно складна. Ми відвідали 5 областей, поспілкувалися з медиками. Питання не про те, що когось пролікували погано, а когось добре - медики викладаються по повній. Проблема в тому, що неграмотно побудована система управління сферою охорони здоров’я. Медичну галузь потрібно підняти на вищий рівень, а для цього має втрутитися держава", – вважає вона.

Серед проблем, з якими стикаються лікарі та хворі на коронавірус, за словами Юлії Тимошенко - недоступність безкоштовного тестування, відсутність надбавок сімейним лікарям, статичні протоколи лікування ковіду, через які люди для ефективного лікування мають купувати ліки за власний кошт, а хворі, які лікуються амбулаторно, позбавлені безкоштовної допомоги.

"Медпрацівники, які прямо дотичні до важко хворих на ковід, такі як анестезіолог, рентгенолог, отримують зарплату 5-6 тис гривень на руки. Це наруга над професією лікаря! Ми всі читали декларацію керівника "Нафтогазу", у якого офіційна зарплата 24 млн гривень в місяць. Одна його зарплата покриває річний дефіцит Новомосковської центральної районної лікарні. Такі дисбаланси залишать Україну без повноцінної галузі охорони здоров’я. Я буду про це серйозно говорити з вищим керівництвом держави", - запевнила лідер "Батьківщини".

Вона пообіцяла, що якнайшвидше ініціюватиме розв’язання проблем, з якими до неї звернулися медпрацівники.

"Однак це латання дірок. Без суттєвої зміни системи не обійтися, тому перехід на страхову медицину - питання №1. Ми підготували системний законопроєкт, зібрали найкращий світовий досвід і хочемо домогтися впровадження страхової медицини в Україні. Це нам дасть в 4 рази більше фінансування, ми розв’яжемо 80% проблем галузі. Система в тому, що співфінансувати медичну страховку будуть центральний бюджет, місцеві бюджети, обов’язково роботодавець і трошечки – сама людина. Це найкраща модель, яка покриє функціонування медичної галузі та лікування", – запевнила лідер "Батьківщини".

Обговорюючи ситуацію в країні, Тимошенко зазначила, що є два варіанти політичної поведінки - піти в радикальну опозицію й критикувати владу, але "від цього не стане легше людям", або об’єднуватися заради ефективних дій та змін.

"Наша команда за те, щоб зібрати сильних профі та докорінно змінити курс держави. Ми на кожний напрямок життя країни даємо чіткі й дієві пропозиції. Якщо їх втілювати в життя, то матимемо результат не через три роки, а вже зараз", – переконана Юлія Тимошенко.