RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Вадим Новинський закликав Кабмін і парламент повернути пільги і соціальну допомогу чорнобильцям

Кабінет міністрів України і Верховна Рада повинні відновити пільги для чорнобильців.

Про це народний депутат України, член парламентського комітету з прав людини і реінтеграції Донбасу Вадим Новинський заявив у 35-ту річницю аварії на Чорнобильській АЕС.

Народний депутат підкреслив, що 16 стаття Конституції України зобов'язує державу подолати наслідки Чорнобильської катастрофи як катастрофи планетарного масштабу, забезпечити екологічну безпеку та зберегти генофонд українського народу.

"Кожен українець вдячний ліквідаторам аварії на ЧАЕС за героїзм і самопожертву, за віддані життя і здоров'я заради того, щоб захистити нашу країну і весь світ від страшних наслідків радіації. Багатьох з ліквідаторів Чорнобильської трагедії вже немає в живих. Тому сьогодні ми повинні згадати кожного, хто пожертвував собою заради порятунку нас від найстрашнішої техногенної катастрофи ХХ століття, і в повній мірі відновити законні права наших живих героїв", - сказав він.

Вадим Новинський нагадав, що Конституційний Суд України скасував реформи 2014 року, які позбавили пільг і соцдопомоги понад 1,7 млн постраждалих від аварії, а також понад 185 тис ліквідаторів аварії та учасників ліквідації її наслідків і задовольнив ряд конституційних скарг чорнобильців. Проте, на сьогоднішній день ці пільги не відновлені, незважаючи на ряд рішень органу конституційного контролю. Не виконується також спеціальний закон "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 1991 року, не виконуються рішення українських судів всіх інстанцій.

"Держава продовжує жити так, ніби нічого в 1986 році не сталося нічого, крім приводу для покладання квітів до пам'ятників загиблим. Але ж живі чорнобильці досі змушені ходити по судах в спробах відновити свої законні права. На сьогоднішній день кількість їх заяв в Європейський суд з прав людини про невиплачені компенсації та пільги досягла 29 тисяч, а перша скарга була подана ще в 1999 році. Таку байдужість і приниження від держави змушені терпіти люди, які взяли на себе основний удар у боротьбі з радіацією. Це наш спільний біль, що не менший, ніж масштаб самої катастрофи. Вважаю, що український парламент повинен нарешті побачити цю біль, подивитися в очі чорнобильцям і прийняти рішення про план погашення цього боргу. Адже в повній мірі сплатити героїзм і самопожертву цих людей неможливо", - вважає народний депутат.

Вадим Новинський додав, що аварія на Чорнобильській АЕС - одна з найбільш трагічних сторінок української історії, висновки з якої доти не зроблені, поки чорнобильці для держави залишатимуться пунктом економії бюджетних витрат.

"На першому місці для держави повинні бути люди. Тим більше люди, які тридцять п'ять років тому врятували країну ціною свого здоров'я і навіть життя. Разом з усією Україною хочу висловити подяку і всебічну повагу героям-ліквідаторам, котрі впоралися з цією катастрофою. Ми пам'ятаємо ваш подвиг", - сказав він.