RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Наглядова рада в "Нафтогазі" не змогла забезпечити баланс між акціонером та правлінням - енергоексперт

Незважаючи на досягнуті результати завдяки запровадженій системі корпоративного управління в НАК "Нафтогаз", не можна не бачити і серйозні її недоліки, що вимагають негайного виправлення. Перш за все, наглядова рада не змогла стати ланкою задля забезпечення балансу повноважень між акціонером (КМУ) та правлінням.

Про це в авторській колонці пише енергоексперт, директор спеціальних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"Фактично, Наглядова рада грала на стороні правління і майже завжди ставала на його бік в суперечках з урядом, навіть тоді, коли це не відповідало об'єктивній реальності", - пише Омельченко.

І додає: шляхом створення "дуумвірату" НС-правління, акціонер в особі Кабміну був значною мірою позбавлений своїх повноважень, що не відповідає принципам ОЕСР і господарського права.

"Одночасно до серйозних проблем системи корпоративного управління компанії доцільно віднести відсутність чітко окреслених повноважень НС і певної відповідальності за результати діяльності компанії, відсутність у членів НС досвіду роботи в секторі газовидобутку", - зазначив Омельченко.

Виходом із ситуації експерт вбачає доопрацювання системи корпоративного управління "Нафтогазу". На його думку, Кабмін за участю наглядової ради і правління компанії повинні здійснити якомога швидше ретельний аналіз недоліків впровадження системи корпоративного управління в період 2016-2020 і їх усунути, щоб воно на практиці відповідало принципам ОЕСР і завданням, які поставлені в Енергетичній стратегії Україна до 2035 перед нафтогазовим сектором.

"У першу чергу, слід забезпечити якісну комунікацію в трикутнику - уряд, НС, правління. В цьому контексті наглядова рада має грати виключно важливу роль з підтримки балансу впливу між правлінням і урядом. Також наглядова рада має отримати з боку акціонера (КМ України) чіткі повноваження і завдання і нести відповідальність за їх виконання, що має бути прописано в статуті компанії", - вважає Володимир Омельченко.

На його думку, уряду доцільно забезпечити в наглядовій раді "Нафтогазу" більшість, сформовану з досвідчених і авторитетних вітчизняних експертів, які мають достатній позитивний досвід роботи в нафтогазовому секторі. Адже ефективна система корпоративного управління сприятиме сталому розвитку компанії і досягненню відповідності критеріям ESG.