RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Законопроєкт про корпоративне управління в банках треба вичистити - нардеп Олександр Качура

Законопроєкт № 4367 про функціонування банківської системи необхідно доопрацювати до другого читання.

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Качура озвучив три пункти в документі, які обов'язково потрібно прибрати до наступного голосування, пише Facenews.

"Вчора нами був проголосований законопроєкт № 4367 про функціонування банківської системи. Безумовно, це системний позитивний документ. Там є багато позитивних моментів. Наприклад, що Рада Нацбанку не може втручатися в операційну діяльність Правління НБУ. Але, як і в кожній бочці меду, є ложка дьогтю", - зауважив народний депутат.

Качура назвав три норми, які обов'язково потрібно прибрати до другого читання. По-перше, в нинішній версії законопроєкт дозволяє рішенням НБУ мати зворотну дію в часі. Це суперечить Конституції і світовим стандартам банківської діяльності, підкреслив парламентарій. По-друге, зараз законопроєктом передбачено компенсувати з держбюджету гроші на адвокатську допомогу всім топ-чиновникам, які були на посадах в Нацбанку, і яких притягнули до кримінальної відповідальності, "тобто, умовно кажучи, ексглаві НБУ Валерії Гонтаревої компенсувалася б плата за лондонських адвокатів за рахунок грошей українських платників податків". І останнє - ревізору Нацбанку дозволяється заходити в приміщення комерційних банків і отримувати інформацію, в тому числі виносити звідти будь-які документи, які складають комерційну таємницю, а також конкурентні переваги.

"Національне агентство з питань запобігання корупції вказало на те, що в цьому законопроекті є корупціогенні фактори. До другого читання необхідно вичистити цей законопроект, тому що в такій редакції його приймати не можна. Тому ми з колегами налаштовані рішуче. По-перше, ми підтримуємо співпрацю з нашими міжнародними партнерами. По-друге, ми підтримуємо стабільність банківської системи, щоб люди могли розраховувати, що їх гроші нікуди не зникнуть. Ми підтримуємо найголовніше - те, про що повинні турбуватися всі чиновники і народні депутати - конституційність положень, вони мають бути приведені у відповідність до основного нашого закону і Конституції", - підкреслив Качура.

Він звернувся до керівника і членів Комітету з питань фінансів, до всіх народних депутатів із закликом виправити ті норми, які точно є дискримінаційними.

Ухвалення законопроекту №4367 про вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках є важливою умовою в рамках програми фінансування stand-by МВФ.

Як повідомляється на сайті Ради, мета законопроєкту - вдосконалення регулювання діяльності банків і банківських груп, зміцнення банківської системи України, усунення накопичених проблемних питань, приведення законодавства України до стандартів ЄС щодо організації корпоративного управління та системи ризик-менеджменту в банках.