RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Журналісти розповіли про "тюремну схему" чиновників Мін'юсту - розслідування

В Україні в'язниці використовували для побудови корупційної схеми на тендерах за бюджетні кошти.

Про це розповіли журналісти Obozrevatel.

За координацією схеми може стояти "клан" чиновників Мін'юсту: заступник міністра Олена Висоцька, що відповідає за сферу відбування покарань та пробації, і її чоловік Юрій Стеценко, який займає посаду начальника Генеральної дирекції Державної кримінально-виконавчої служби. Гендирекція ДКВС була створена в 2017 замість Управління забезпечення діяльності та розвитку, взявши на себе його функції - замовника товарів, послуг і робіт для ДКВС. 15 грудня 2019 її очолив Юрій Стеценко, який працював директором ПрАТ "ПІДВОДТРУБОПРОВІД", що входить до орбіти бізнесу Леоніда Гребінського. У цій же фірмі в 2004-2006 починала кар'єру і його дружина, що більше 10 років працювала в структурах Васадзе юристом і директором з правових питань. З вересня 2019 Олена Висоцька очолювала патронатну службу Мін'юсту, що, "швидше за все, дозволило їй взяти участь в працевлаштуванні чоловіка". А в березні 2020 вона стала заступником міністра.

У 2020-2021 Гендирекція ДКВС уклала ряд договорів на проектні та будівельні роботи, експертизу документації. Вартість укладених договорів склала 204 110 144,22 грн. По жодному з них роботи не виконані, в них "простежуються чіткі ознаки корупційних схем".

"По-перше, 29 052 046 грн зі вказаної суми були витрачені на оплати договорів, укладених без проведення тендерних процедур... Використовувалася одна з класичних схем, коли тендерну процедуру обходять шляхом укладення додаткового договору з підрядником. Причому, в двох випадках Гендирекція ДКВС просто перейшла всі рамки, тому що вартість додаткового (безтендерного) договору в кілька разів більше основного! Так, тендер на розробку ескізного проекту реконструкції "Львівської установи Виконання покарань (№ 19)" обійшовся бюджету в 2,55 млн грн, а після Гендирекція ДКВС уклала вже без тендера додатковий договір на суму ще 8,55 млн. Така ж "смілива" схема використовувалася при реконструкції Київського СІЗО, де за допомогою додаткових договорів в обхід тендерів провели більше 10 млн! По-друге, звертає на себе увагу, чиї саме фірми отримували ці підряди. Наприклад, переможцем тендера на реконструкцію "Вільнянської установи Виконання покарань (№11)" стало ТОВ "Будтемп", а його єдиним конкурентом було ТОВ "Артемзбуд". Виявилося, фірма "Будтемп" належить Армену Назаряну, що є помічником "слуги народу" Миколи Галушка - члена Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності. А інший його помічник, Оксана Листопад, як повідомляють ЗМІ, раніше працювала у Відділі фінансово-економічної діяльності ДКВС. А ось умовний конкурент "Будтемпа", фірма "Артемзбуд", починаючи з червня 2020 стала переможцем 6 тендерів, що проводяться Гендирекцією ДКВС - на загальну суму 76,415 млн грн (половина всіх замовлень, отриманих фірмою за час існування)", - йдеться в матеріалі.

Тим часом відомство Дениса Малюськи запустило систему автоматичного арешту рахунків (за виконавчими вироками), налагодило роботу над системою електронного кримінального провадження, вдосконалило систему реєстрів.