RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Парламентську ТСК закликають розглянути затягування справи про вбивство мера Бабаєва - подробиці розслідування

Майже 7 років тому звинувачення передало на розгляд суду матеріали справи щодо вбивства мера Кременчука Олега Бабаєва. З того часу справа кочує по судових інстанціях – "передач" було 9, і в деяких судах справа встигла побувати двічі. У Верховній Раді створили Тимчасову слідчу комісію, яка має розібратись у причинах затягування розгляду.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Так, 2 грудня народний депутат Андрій Кожем'якін виступив з ініціативою створення ТСК про розслідування вбивства Бабаєва. Свою участь у комісії підтвердив нардеп із Кременчука Юрій Шаповалов.

Журналісти розповіли хронологію подій у цих справах: 11 лютого 2014 з обрізу мисливської рушниці 16 калібру застрелено суддя Олександра Лободенка. 26 липня з карабіна "Сайга" вбито мера Кременчука Олега Бабаєва. Слідству вдалося встановити підозрюваних і що обидва злочини вчинили члени одного угруповання. Справи були об'єднані, на лаві підсудних опинилися 4 особи. За версією слідства, замовником убивств був бізнесмен, власник телекомпанії "Візит" Олександр Мельник. Мотивом було те, що власник ТК "Візит" міг позбутися права на телевежу, яку нібито незаконно приватизував через суд. Розгляд справи повернення телевежі ініціювала місцева влада, очолювана Бабаєвим. Згідно з матеріалами слідства, виконавцями вбивства були двоє - Ігор Пасічний та Ігор Кунік, а знайшов їх Олександр Крижановський. Замах на суддю було оцінено у $10 тисяч. За життя мера злочинці вимагали $20 тисяч авансу, 18 тисяч з яких і отримали від Крижановського у березні 2014. У вересні 2014 підозрювані були затримані та поміщені під варту. Ігор Пасічний розповів на судовому засіданні про подробиці злочину, а Крижановський показав місце, де було закопано карабін, з якого вбили мера.

Проте у 2015 відбулося відведення присяжних Кобеляцького райсуду, куди справа потрапила вперше, суд був змушений зупинити розгляд. Відведення відбулося в Київському райсуді Полтави, і суд не зміг сформувати склад суддів для розгляду. Справа почала кочувати з однієї інстанції в іншу - і скрізь відбувалося відведення, самовідведення суддів та демарші присяжних. Причинами цього має зайнятися тимчасова слідча комісія ВРУ.

Журналісти називають можливу причину затягування розгляду тактику представників захисту - обвинувачені вчинили злочини після ухвалення "закону Савченка". Для відволікання уваги захист використовує "інформаційний шум" - вкидає нові "відомості" про вбивства, що розходяться з версією слідства.

Водночас, судді, які допускають затягування, на думку авторів, можуть побоюватися зв'язуватися з цією справою, і "футболять" її до інших судів. Якщо ця версія за підсумками розслідування парламентської ТСК підтвердиться - має стати питання компетентності суддів, які беруть участь у розгляді. Друга версія бездіяльності суддів у тому, що вони можуть побоюватися за своє життя, адже одна зі справ – вбивство судді. Третя, на яку вказали адвокати, – що на суддів "впливають". У справі помітні спроби вплинути і на присяжних та постраждалих, як приклад – те, що у Полтавському райсуді присяжні спочатку погодилися розглядати справу, а потім не прийшли на засідання.

Як зазначається у матеріалі, один із обвинувачених у вбивстві, який дав зізнання, Ігор Пасічний, вже був засуджений і навіть встиг вийти на волю.

"Виходить, що за деякими з фігурантів суди все-таки можуть приймати рішення, а за деякими - ні. Така дивна непослідовна вибірковість української Феміди явно вимагає пояснення. І, сподіваємося, ТСК у Верховній Раді вдасться пролити світло на її причини", - йдеться у матеріалі.