RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Домовилися домовлятися: про що Зеленський розмовляв із Макроном та Шольцем

У середу, 15 грудня, у Брюсселі президент України Володимир Зеленський після двосторонніх зустрічей взяв участь у переговорах "Нормандської трійки" за участю французького лідера Еммануеля Макрона та канцлера Німеччини Олафа Шольца.

Про це повідомляє прес-служба глави української держави.

Судячи з короткого повідомлення Банкової, жодних рішень на зустрічі не було прийнято, а сторони лише обмежилися ритуальними заявами про майбутні домовленості.

Так, Зеленський подякував співрозмовникам за "рішучу підтримку" України на тлі загрози вторгнення Росії та "зусилля у рамках переговорів у нормандському форматі".

За його словами, Україна не піддається на провокації на кордоні, не має наміру нападати на інші країни і "залишається відданою дипломатичним засобам врегулювання ситуації".

Зеленський очікує, що російські війська будуть відведені від кордонів України якнайшвидше.

Олаф Шольц (ліворуч), Еммануель Макрон і Володимир Зеленський Фото: President.gov.ua

Як заявила прес-служба, сторони погодилися з необхідністю продовжити активну роботу у нормандському форматі і забезпечити виконання рішень, ухвалених чотирма сторонами на саміті в Парижі 9 грудня 2019 року, це:

  • забезпечення дотримання режиму припинення вогню;
  • взаємне звільнення утримуваних осіб;
  • відкриття двох нових пунктів перепустки.

Зеленський, Шольц і Макрон домовилися докласти всіх зусиль для досягнення реального прогресу у стабілізації ситуації на Донбасі і закликали Росію відновити конструктивну роботу для цього у нормандському форматі, сказано у повідомленні.

Нагадаємо, вже не перший місяць Росія відмовляється від зустрічі у нормандському форматі, вимагаючи:

  • проведення в Україні конституційної реформи, що передбачає децентралізацію та особливий порядок місцевого самоврядування ОРДЛО;
  • ухвалення закону, який заборонить переслідування та покарання осіб, причетних до подій на Донбасі.