RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Данило Гетьманцев повертає до податкової служби схеми Курченка - ЗМІ

Слідом за топ-менеджментом Державної податкової служби очікуються кадрові перестановки серед керівників ключових регіональних управлінь та департаментів у головному офісі відомства.

Про це повідомляють Українські новини з посиланням на РБК-Україна.

За даними журналістів, практично всіх нових заступників в.о. голови Михайла Титарчука – як і самого голову ДПС – пов'язують із керівником комітету ВР з питань податкової та фінансової політики Данилом Гетьманцевим, який "взяв під своє "крило" реформу в ДПС".

За даними журналістів, одним із ключових кадрових радників голови податкового комітету є Ігор Бондаренко – колишній голова ГУ Міндоходів у Києві. Його називали людиною, яка обслуговувала інтереси Сергія Курченка та Юрія Іванющенка, а також їхніх компаній у столичному регіоні.

"Після Революції гідності, на момент якої він очолював Голосіївську податкову, на посаду голови ГУ Міндоходів у столиці Бондаренка пролобіював колишній тоді керівником ДФС Ігор Білоус. Бондаренко також був фігурантом знаменитої операції "генерали на вертольотах", коли прокуратура затримала податкових інспекцій, районних та обласних управлінь – і на гелікоптерах привезла їх до Києва", - нагадують автори.

"Своїм кар'єрним успіхом у податкових органах Ігор Григорович завдячує тісній дружбі свого батька з Миколою Азаровим. Григорій Бондаренко тривалий час був заступником Миколи Яновича на посаді голови ДПАУ", – писав після цього затримання "Цензор".

Через рік після призначення головою Святошинської районної податкової інспекцій столиці, Ігор Бондаренко опинився в центрі корупційного скандалу: "Його заступника, Олега Добровольського, заарештували в момент отримання хабара. Бондаренко не лише вийшов тоді сухим із води, а й допоміг уникнути покарання помічнику", йдеться у статті.

Бондаренко "запропонував Гетьманцеву цілу низку сумнівних кандидатур, які мають обійняти ключові посади в апараті ДПС". Серед кандидатів називають заступник начальника ГУ – начальник управління планових та позапланових перевірок фізосіб ГУ ДПС у Київській області Сергій Красиленко. Його Гетьманцев лобіюватиме на директора Департаменту контролю за підакцизними товарами.

"Ми поміняємо тих акцизників, які саботуватимуть боротьбу так, як робили це два з половиною роки", - анонсував голова податкового комітету.

Про Красиленка майже нічого не відомо, основний його досвід – це робота у ДПС та МВС на посадах, не пов'язаних із підакцизними товарами.

Ще два скандальні призначення планується провести в управліннях ДПС у Києві та Київській області. На ці позиції від Гетьманцева претендують Катерина Чабан (Підзігун) та Катерина Риженкова. Про Чабана відомо, що ще з часів Януковича вона керувала податковою інспекцією у Печерському районі, потім після Революції перейшла на аналогічну посаду до Дніпровського району. Потім була начальником управління правового забезпечення ГУ ДПС у Київській області. У серпні 2021 року вона подала декларацію після звільнення з посади начальника відділу правового забезпечення ГУ Держспоживслужби у Київській області.

Ще один кандидат – Катерина Риженкова, яка працює начальником управління трансфертного ціноутворення ДПС України, до цього була в. о. першого заступника начальника Офісу великих платників податків ДПС, ще раніше – заступник начальника ДПС Житомирської області, працювала в місцевих податкових містах Києва з 2009 року. Також Риженкова була директором ТОВ "Квіткова галявина" – компанії, яка у 2012 "здійснила рейдерське захоплення Лук'янівського ринку в Києві на користь угруповання колишнього тоді депутатом Київської міськради Олександра Ліщенка".