RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Конфлікти у владі нікуди не поділися: експерт розповів, що відбувається на Банковій

Унаслідок повномасштабної війни конфлікти у владі не зникли, але відійшли на задній план для широкої громадськості. Влада нагамається "приручити" майбутнього директора НАБУ, у Запоріжжі виникають скандали з гуманітаркою, у чому звинувачують заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка, а Захід намагається контролювати ці процеси.

Про це "Апострофу" розповів політтехнолог Олексій Голобуцький.

За його словами, зараз до 40% державного бюджету України складається з фінансової допомоги країн Заходу. Такі значні кошти повинні бути спрямовані на відновлення й допомогу населенню,а не на корупційні схеми.

"Тут слід згадати слова міністра фінансів, який каже, що зараз до 40% коштів бюджету – гроші Заходу. Тут би якогось клерка Держдепу... Якщо ж серйозно – звісно, наші партнери хочуть брати участь у тому, як їхня допомога розподіляється і хто керує цим процесом. Ця людина має не обманювати Захід, а мати розуміння на що витрачати гроші насамперед, куди докладати зусиль щодо відновлення інфраструктури тощо", - сказав Голобуцький.

Тоді як Україна залежить від допомоги західних партнерів, влада продовжує діяти звичним чином, зокрема, намагаючись новим законопроектом "приручити" майбутнього директора НАБУ. Однак партнери стежать за процесами в Україні досить уважно, і це свідчить про те, що впроваджувати традиційні схеми керівництву Офісу та владі буде дедалі важче. Для прикладу можна навести гучний скандал із гуманітаркою у Запоріжжі за участю позаштатного агента НАБУ Євгена Шевченка та відповідне розслідування згаданого відомства.

Крім того, у питаннях розподілу гуманітарки не тільки в Запоріжжі, а й у всій Україні у медіа згадують заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенко, що відповідальний за напрям регіональної політики.

Водночас такі історії із "таємничим" зникненням гуманітарної допомоги швидко сходять нанівець без відповідного політичного запиту з боку політичних конкурентів. У город Тимошенка летить уже не перший камінь: була історія з позбавленням українського громадянства Геннадія Корбана, який має тісні зв'язки з батьком Кирила Тимошенка, яку експерти вважають логічної з точки зору конфлікту між Кирилом Тимошенко та його начальником, головою ОП Андрієм Єрмаком.

"Конфлікти у владі нікуди не поділися. Нікуди ж не зникли ні корупційні потоки, ні відповідні можливості, тобто все, з чим асоціюється у нас влада. Звичайно, війна накладає відбиток, певні потоки зменшилися, інші зникли. Плюс контроль Заходу – тож боротьба йде досить гостра. Після того, як війна закінчиться, і ми переможемо – до нас зайдуть сотні мільярдів доларів на відновлення – і це величезна спокуса. Суть нашої влади та сенсу перебування в ній не змінилася, навіть незважаючи на війну", - додав Голобуцький.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Сперте офісне повітря: як "прем'єріада" приховує конфлікти на Банковій