RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

"Тролінг" правоохоронців": експерт розкритикував Шмигаля за спецсигнали для БЕБ

Рішення уряду наділити автомобілі Бюро економічної безпеки правом користуватися спецсигналами (синіми маячками) може бути проханням з боку керівництва бюро, яке пов'язують із заступником голови Офісу президента Олегом Татаровим.

Про це в блозі на сайті Цензор.Нет написав політолог Мар’ян Ощановський. На його думку, рішення не вплине на роботу БЕБ із захисту прав бізнесу або реформу органу.

"Мигалки" - це показник того, як уряд збирається реформувати БЕБ. Відповідь: ніяк", - пише політолог.

Експерт вважає, що БЕБ стало інструментом тиску на бізнеси, а ефективність органу виявилась близькою до нуля.

"Ні про яке покращення інвестиційного клімату, відновлення робочих місць чи збільшення сплачених податків не може йти мови", - вважає Ощановський.

"Бюро фактично підпорядковується заступнику голови Офісу президента Олегу Татарову, який конфліктує з головою Податкового комітету Данилом Гетманцевим, який входить до ТСК… Заступник директора БЕБ Віталій Гагач є кумом Татарова. Фактичний керівник аналітичного департаменту Бюро Микола Чинчин – це колишній керівник Татарова у МВС за часів Революції Гідності. Керівником, відповідальним за роботу детективів у БЕБ називають Олександра Ткачука, який також працював з Татаровим у МВС. Крім того, ЗМІ оприлюднювали матеріали, де йшлося про контроль людей Татарова і над регіональними управліннями БЕБ", - йдеться в матеріалі.

Тим часом уряд розширює повноваження БЕБ, даючи можливість пересуватися зі спецсигналами.

"Для чого Денис Шмигаль зробив такий подарунок тимчасово виконуючому обов’язки начальника Бюро економічної безпеки Едуарду Федорову і "донецькій команді" Татарова? В кулуарах кажуть, що "донецькі" звикли кататися "з вітерцем" по шахтарських степах під завивання службових сирен зі стробоскопами. Щоб усі боялися", - вважає Ощановський.

Він підкреслює, що БЕБ має займатися "захистом бізнесу", "захистом інтелектуальної власності". "Чи багато ми знаємо ситуацій, коли для цього потрібні проблискові сині маячки? Чи тепер БЕБ поспішає на допомогу підприємцям не як правоохоронний орган, а як реанімаційна бригада? Тоді можливо і "маски шоу" - це не поховання інвестиційного клімату, а просто "профілактичні заходи з оздоровлення"?.. Куди може поспішати "агент" БЕБу, якщо його задача - сидіти за комп'ютером і вивчати фінансові звіти, а не їздити в масках по заводах і вкладати людей лицем в підлогу?", - пише експерт.

Він зазначає, що практика видачі прав пересування зі спецсигналами притаманна РФ, і незрозуміло, чи у Бюро з’явилися нові повноваження, про які наразі невідомо: "Чи це тонкий тролінг інших правоохоронних органів, що насправді їхні службові маячки - це уже не привілей, а звичайний аксесуар".

"Найімовірніше все закінчиться тим, що мигалки поставлять на головний членовоз начальника, а решта "простих смертних" про нормальну сирену будуть тільки мріяти. Щоб уникати таких конфліктів на рівному місці, Денису Шмигалю, очевидно, варто уже нарешті зайняти уряд чимось корисним. Наприклад, економікою, яка продовжує летіти в прірву", - резюмує Ощановський.