RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Журналіст пов'язав відродження скандальної схеми ЄДАПС з Арахамією та Шмигалем

Акцизна схема, на якій її організатори заробляли з 2004 по 2013 понад 515 млн грн на рік, відродилася, її пов'язують з Давидом Арахамією та прем’єром Денисом Шмигалем.

Про це пише журналіст Юрій Ніколов у колонці на сайті ZN.UA.

19 червня Кабмін затвердив постанову №618, згідно якої з 1 листопада на акцизних марках повинна бути голографічна стрічка.

"Рішення щонайменше дивне. По-перше, воно суперечить офіційному наміру влади запровадити визнану та ефективну технологію Track and Trace, що дає можливість миттєво відслідковувати походження та маршрут товару... По-друге, воно жодним чином не вплине на контроль нелегального ринку, у "табачці" 60% нелегальних сигарет узагалі жодних акцизних марок не мають, бо вони буцімто Duty Free Only. По-третє, маємо досвід 2012, коли вже запроваджувалися голографічні акцизи, а потім скасовувалися", - зазначив журналіст.

Поліграфкомбінатом "Україна" було замовлено елементів для акцизних марок на 141 млн грн (810 тис. погонних м. елемента), вартість стрічки - 173,46 грн за метр. В 1 м. стрічки - матеріал для 50 марок, тобто закупівля розрахована на 40,50 млн акцизок із розрахунку, що голографічний елемент для 1 акцизки коштуватиме 3,47 грн. Розмір оплати за 1 марку для алкоголя - 0,3537 грн, для тютюнових виробів — 0,1643 грн. Торік було виготовлено 2,57 млрд акцизних марок, і якщо виробництво збережеться, то на голограми за рік піде близько 9 млрд грн, що у 5 разів більше, ніж "єдапсівці" заробили 10 років тому. За словами Ніколова, судячи з назви постачальника – "Поллі-сервіс", бенефіціаром схеми стане група "єдапсівців", яка заробляла на схемі з 2004 по 2013. Тоді марки було запатентовано фірмою, яка належала керівнику "ЄДАПС" Юрію Сидоренку.

"Офіс президента восени 2021 погодив зміну керівництва ДП "Поліграфкомбінат "Україна", директором держпідприємства стала Тетяна Бондаренко… Вона є подругою Ірини Обиденко. Обиденко — це колишня директорка концерну "ЄДАПС", нині - президентка компанії Industrial Innovation Group (IIG), співвласниця ТОВ "Інноваційно-індустріальна група", що і є власником ТОВ "Поллі-сервіс", - зазначив Ніколов.

До складу засновників "Інноваційно-індустріальна група" входить Таріям Матар Мохамед Таріям з ОАЕ, що був бенефіціаром ТОВ "Трейденергоресурс" - найбільшого імпортера електроенергії з Білорусі в Україну.

"Появу ЄДАПС і Таріяма в електричній схемі пов’язували з іменами Давида Арахамії (рекламував ініціативи IIG), Артура Гранца (зв'язок з Білоруссю), Андрія Іванчука (товариш прем’єр-міністра Шмигаля)", - зазначає Ніколов.

Він додає, що схема стала можливою при погодженні з урядом: "Денис Шмигаль 19 червня підписав необхідні зміни в урядову нормативку. А 29 червня Верховна Рада силами фракції "Слуга народу" та її сателітів ухвалила законопроєкт №8287… Хтось напередодні голосування у другому читанні вніс зміни до законопроєкту, і у проголосованому варіанті відтерміновується запуск електронних акцизних марок і технології Track and Trace… Тепер запуск цієї системи відкладено на 2026 рік, буцімто через неготовність індустрій, якої насправді виробники не підтверджують. Організатори ж схеми з голограмами, завдяки старанням влади, зможуть заробляти на ній ще принаймні три повні роки. По 9 мільярдів гривень на рік".