RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Заступник голови ОП Кулеба готує підґрунтя для перекладання відбудови на плечі регіонів - політолог

Ініційована заступником голови Офісу президента Андрія Єрмака Олексієм Кулебою програма "Пліч-о-пліч" щодо відбудови Херсонщини силами інших регіонів виглядає як його піар-проект.

Після публікації сюжетів Bihus.info щодо розкрадань і зловживань на проектах відбудови в Київській області є питання щодо його здатності реалізувати такі задачі в межах інших регіонів, йдеться в публікації політолога Володимира Манька.

Кулеба був головою Київської області з передодня війни до січня 2023, його каденції стосуються скандальні проекти, про які розповіли журналісти Bihus.info: про передачу підрядів на відбудову сумнівним фірмам без досвіду з інших регіонів або навіть з окупованого Донбасу. Інші фірми перед тендерами купували на OLX - таку компанію журналісти пов’язали із колишнім бізнес-партнером Кулеби. Вона "виграла" підрядів на 40 млн грн. Ще одна фірма, пов’язана з заступником Кулеби, нині тво голови області Назаренком, "перемогла" у тендері на 250 млн грн.

"Серед регіонів, які допомагатимуть відбудовувати Херсонщину - немає рідної області самого Кулеби - Київської. Формально це можна пояснити тим, що регіон і сам кілька тижнів перебував під окупацією і зазнав руйнувань. А оскільки відбудова населених пунктів Херсонської області відбувається коштом обласних бюджетів і бюджетів громад, залучених до проекту "Пліч-о-пліч", то Київщині ніби як "не з руки" фінансувати відбудову іншого регіону", - йдеться в дописі Манька.

На думку політолога, виправдання, що один із найбагатших регіонів не зміг знайти фінансування на відбудову кількох сіл виглядає смішним: "Імовірно, що Кулеба, уже відчуваючи поступове пригорання інформаційного простору довкола відбудови на Київщині, вирішив в такий спосіб дистанціюватися від регіону, аби продемонструвати відсутність конфлікту інтересів… Це виглядає як зазнайкуватість і зверхність з боку столичного регіону, який "зажав" гроші або вважає такі "дрібниці" як відбудова Херсонщини "нижче своєї гідності", - вважає експерт.

Манько додає, що проект не передбачає гарантій якості, обслуговування, загального бачення розвитку території: "Деякі міста, наприклад, взялися за відбудову виключно житлових будинків. Але ж відновлення потребують і інженерні комунікації, і соціальна інфраструктура - дитячі садки, школи, амбулаторії, і парки, і дороги". Також області переважно беруться за великі населені пункти, які є предметом більшої уваги, а села відновлювати буде нікому: "Планову відбудову замінили "пілотним проектом", який - чи спрацює, чи ні - може і не повторитися. Деякі регіони беруться за громади комплексно, проте це швидше виняток, який підтверджує правило".

Він додає, що є ризик, що Кулеба, як ініціатор проекту, може запропонувати перенести "досвід" на інші деокуповані регіони. "Фактично йдеться про підміну державного фінансування місцевим. Підтвердженням цього є презентаційні матеріали щодо проекту і слова самого Кулеби - мовляв, зараз ідеться про поточні роботи, а наступний етап "Пліч-о-пліч" передбачає масштабування проєкту на інші області та капітальну відбудову", - пише Манько.

На його думку, участь у проектах може стати інструментом прояву лояльності до ОП та Кулеби: "Громади-отримувачі допомоги теж можуть ставити в залежність від їхньої лояльності до влади задля включення до списку на відбудову. Цей "совковий" підхід видно в усьому - від "кондових" радісних репортажів про відбудову на місцевих ЗМІ і в єдиному марафоні - до дуже дивного логотипу проекту, який викликає неоднозначні асоціації і взагалі не має нічого спільного з процесом відбудови" - підкреслив він.