RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Як у держбанках розкрадають кошти: в НАБУ вказали на посередників, мільйонні гонорари та фіктивні акти

У державних банках в Україні використовують схеми виведення бюджетних коштів - залучають приватні фірми, в яких банки нібито замовляють послуги. Такий шлях привласнення грошей виявився поширеним серед менеджменту державних банків України.

В НАБУ займаються кількома фактично ідентичними схемами у різних банківських установах.

"Укргазбанк" і послуги залучення клієнтів

НАБУ повідомило про підозру колишньому голові правління, колишньому заступнику голови правління, екс-директору департаменту по роботі з корпоративними віп-клієнтами "Укргазбанку". Вказаних посадовців підозрюють в тому, що упродовж 2014-2020 вони незаконно вивели з державної фінансової установи 206 млн грн. Схема розкрадання коштів зводилася до залучення нібито приватної кампанії, яка буцімто надавала банку послугу із "залучення коштів великого бізнесу та державних установ і підприємств". Насправді ж відповідні послуги банку залучений посередник не надавав.

"Посередництво відбувалося лише на папері: клієнти розміщували кошти в державному "Укргазбанку" на депозити за власною ініціативою або ж згідно з порядком, запровадженим для держсектору Кабміном. Натомість держбанк, на підставі фіктивних актів виконаних робіт, справно сплачував псевдопосередникам за послуги, які ті ніколи не надавали, та про яких більшість клієнтів банку навіть не знала", - пояснили в НАБУ.

Колишній заступник голови правління "Укргазбанку" Кирила Шевченка Денис Чернишов був звільнений з посади 10 місяців тому. До "Укргазбанку" він працював в іншому державному банку - "Укрексімбанку".

"Укрексімбанк" і послуги маловідомих юристів

"Укрексімбанк", як і "Укргазбанк" теж "погорів" на багатомільйонній співпраці з приватними фірмами. Мова про юридичну контору "А.Д.Хок", яка нібито надавала установі послуги із захисту її інтересів в судах за заздалегідь визначений гонорар у 42 млн грн. У цій історії "найму субпідрядника" є кілька важливих аспектів, що прямо вказують на фіктивність співпраці держбанку і згаданої вище юридичної фірми. По-перше, "Укрексімбанк" залучив "А.Д.Хок" до співпраці без жодного конкурсу чи тендеру. По друге, ця контора зі статутним капіталом у 2 тис. грн, не відповідала вимогам банку до юридичних компаній, з якими державна фінансова установа може співпрацювати. І по-третє, юристи "А.Д. Хок" нібито супроводжували один судовий спір банку: з оскарження аукціону із продажу майна збанкрутілого "Бліц-Інформу" підприємству "Палп Мілл Прінт", проведеного ще у 2019, який мав ознаки штучності. І за умов, що цей аукціон суди кілька разів поспіль, на противагу позиції банку, визнавали законним. У зв’язку з цим в НАБУ запідозрили ознаки виведення та привласнення держкоштів в особливо великих розмірах.

За підсумками минулого року "Укрексімбанк" став найзбитковішим банком країни. Разом з тим, у цій фінансовій установі були зафіксовані найвищі мільйонні виплати її менеджменту на чолі із головою правління Сергієм Єрмаковим.