RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​"Укрнафта" здобула над Росією перемогу в суді на велику суму

Арбітражний суд ООН зобов'язав Росію відшкодувати українській державній компанії "Укрнафта" $ 44,4 млн збитків від експропріації майна компанії на території тимчасово окупованого Криму.

Таке рішення суд ухвалив 12 квітня, йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

У позові йшлося про захоплення Росією адміністративних приміщень та 16 автозаправних станцій "Укрнафти" в Криму.

"Всі спроби ПАТ "Укрнафта" повернути контроль над захопленими адміністративними приміщеннями та АЗС, включаючи продуктові магазини, обладнання та відповідні дозволи і ліцензії), через звернення до введених державою-агресором "правоохоронних органів" виявилися марними", - повідомили в компанії.

Україна сповістила РФ, що та своїми діями порушила положення Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій. Росія проігнорувала повідомлення ПАТ "Укрнафта" про наявність спору щодо угоди. Після цього 3 червня 2015 року "Укрнафта" передала спір на розгляд в арбітражний суд ad hoc відповідно до Арбітражного регламенту Комісії Організації Об'єднаних Націй по праву міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ). 26 червня арбітражний суд визнав наявність у нього юрисдикції розглядати спір за Договором.

12 квітня 2019 року арбітражний суд стягнув з Росії компенсацію. Росія також зобов'язана буде відшкодувати понад $3,5 млн арбітражних витрат.

Як повідомляв "Апостроф. Економіка", 1 березня НАК "Нафтогаз України" отримав проміжну перемогу над Росією в міжнародному арбітражі між групою компаній "Нафтогаз" і Росією щодо активів групи в Криму.