RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Скандал навколо ПриватБанку: судді зробили різку заяву про імпічмент Порошенка

Судді Окружного адмінсуду Києва вимагають почати процедуру імпічменту чинного президента України Петра Порошенка через тиск на судову владу.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби суду.

Колегія суддів, які винесли рішення про незаконність націоналізації "ПриватБанку" звернулася до Вищої ради правосуддя з заявами про втручання в їх діяльність. Крім того, заяви подали керівництву Генеральної прокуратури та Державного бюро розслідувань.

Зокрема, судді просять розпочати розслідування щодо Порошенка, міністра юстиції Павла Петренка і голови Нацбанку Якова Смолія.

У своїх заявах судді зазначили, що заява Порошенка, в якій він розкритикував рішення про незаконність націоналізації банку, є прямою загрозою судовій системі України. Судді також стверджують, що резонансні дії Порошенка, Смолія та Петренка були здійснені для тиску на них.

"Крім цього, колегія суддів переконана, що в діях представників влади є склад злочину, передбачений ч. 1 статті 109 КК України, оскільки фактично вони спрямовані на узурпацію судової гілки влади, встановлення над нею тотального контролю з метою підпорядкування своїй волі, що прямо суперечить принципам, закріпленим у Конституції України", - йдеться в повідомленні.

У заявах до Вищої ради правосуддя судді просять забезпечити захист від довільних дій керівництва країни, а також попередити подібні випадки шляхом звернення в ДБР із заявою про скоєння злочину президентом Порошенком, міністром Петренком і главою НБУ Смолієм. Крім того, судді просять ВРУ ініціювати в парламенті процедуру імпічменту Порошенко.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", до Верховного суду надійшла позовна заява проти чинного президента України Петра Порошенка.