RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Вердикт КСУ щодо указу про розпуск Ради повинен грунтуватися на законодавстві - "Народний фронт"

Фракція "Народний фронт" закликала суддів Конституційного Суду при розгляді депутатського подання про неконституційність розпуску парламенту керуватися виключно Конституцією і не допустити тиску на суддів.

Про це заявив керівник фракції "Народний фронт" Максим Бурбак під час виступу на погоджувальній раді.

"Конституційний Суд повинен керуватися Конституцією і захищати її ... Ми закликаємо суддів Конституційного Суду не допустити тиску на себе. Вже було в історії України, коли КС змінив Конституцію без волі парламенту і народу. Це рішення стало передвісником Революції гідності, тоді наруга над Конституцією призвела до захоплення влади Януковичем. І люди вийшли проти свавілля диктатури корупції і за свою свободу", - зазначив він.

Він нагадав, що фракція звернулася до Конституційного Суду з поданням про визнання невідповідним Конституції Указу президента Зеленського про розпуск Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових виборів.

"Саме Конституційний Суд стає гарантом Конституції. Країна чекає рішення. Відкине воно Україну до часів Януковича, в правове безчинство і знущання над законом або стане утвердженням демократії і законності в Україні? Ми віримо в рішення чесне, відповідальне, справедливе, зважене, з бездоганним дотриманням норм Основного закону", - підкреслив Бурбак.

Він зазначив, що юридичний факт - розпад коаліції був зафіксований 17 травня, після заяви фракції "Народний фронт" і оголошення відповідної заяви з трибуни Верховної Ради.

"Ми наполягаємо, що Указ про розпуск є грубим порушенням Конституції. Звертаємося до Конституційного Суду із закликом невідкладно розглянути наше подання в строк до 30 днів. Указ Президента був виданий виключно з політичною доцільністю. Разом з тим, Конституційний Суд повинен керуватися Конституцією і захищати її", - підкреслив Максим Бурбак, додавши, що рішення КС має ґрунтуватися на принципі верховенства права, а не верховенства політичного рейтингу.

"Дострокові вибори не мають юридичних підстав за законодавством України. Це наша юридична оцінка", - резюмував він.