КСУ виніс вердикт щодо законності виборів в Раду

Конституційний суд України визнав відповідним Конституції указ президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту.

Про це повідомляє джерело "Апострофа" в суді.

Рішення було прийнято під час закритого засідання Великої палати 20 червня.

"Суд визнав конституційним указ президента про розпуск парламенту", - повідомив він.

Суддя Віктор Кривенко був суддею-доповідачем у рамках даного провадження.

Оновлено. Пізніше КСУ офіційно повідомив про те, що указ визнано конституційним.

Зокрема, КСУ визнав, що рішення Зеленського про розпуск парламенту створило конституційний конфлікт із Верховною Радою. Йдеться про те, що Конституція не визначає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у ВР, а регламент Ради - не передбачає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій.

Таким чином КСУ мотивував своє рішення статтею 5 Конституції України, відповідно до якої, джерелом влади в країні є народ, а тому вирішення конфлікту через переобрання парламенту народом є законним.

Як повідомляв "Апостроф", президент Володимир Зеленський підготував у каз про розпуск Верховної Ради і призначення дострокових виборів на 21 липня.

62 депутата парламенту підготували і передали подання до Конституційного суду про невідповідність Конституції цього указу. Свою позицію вони аргументували тим, що "Народний фронт" вийшов з коаліції, тому депутати мають час на формування нової більшості перед розпуском ВРУ.

11 червня Велика палата Конституційного суду почала розгляд справи щодо законності указу президента України Володимира Зеленського про розпуск українського парламенту і призначення позачергових виборів.