RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

У САП приховали результати експертизи по "Роттердам+" від суду: адвокат отримала підтвердження

Адвокат Ірина Одинець заявила, що в розпорядженні Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) є результати експертизи, які підтверджують економічну обґрунтованість прийняття ціноутворюючої формули "Роттердам+".

Про це адвокат повідомила в Facebook.

За її словами, раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що в НАБУ маніпулюють результатами експертизи. Адвокат звернулася до судді з проханням надати стороні захисту ці документи.

"Прокурор Віталій Пономаренко підтвердив, що такі експертизи дійсно є, але САП може вибирати, що надавати судді, а що ні. І не вважають за потрібне надавати саме ці експертизи. За фактом прокурор визнав, що шановна експертна організація - Київський науково-дослідний інститут судових експертиз має думку відмінну від думки НАБУ і САП, тому користуватися його висновками вони не хочуть. Як і не хочуть надавати ці експертизи суду, хоча ст. 9 Кримінально-процесуального кодексу України прямо зобов'язує повно і неупереджено вивчити обставини виробництва і виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного або обвинуваченого. Ми ж навпаки маємо яскравий приклад того, як прокурори приховують від суду невигідні їм експертизи", - написала Одинець.

На думку адвоката, "маніпулювати громадською думкою у справі "Роттердам+" у НАБУ і САП виходить дуже вдало".

"Тепер ми розуміємо, що йде маніпуляція не тільки в медіа, а й в суді, і в роботі з експертною оцінкою. Це підтверджує політичну вмотивованість цієї справи і підтасовування доказів з боку НАБУ", - підкреслила вона.

Раніше видання "Дело" опублікувало розслідування, згідно з яким САП намагалася маніпулювати експертизою в справі "Роттердам+". На думку видання, спроби схилити експертів до потрібних висновків при проведенні експертиз можуть свідчити про наявність в діях прокурора САП ознак посадових, а може і кримінальних, злочинів.

Формула "Роттердам+" була введена Постановою НКРЕКП. Згідно даної постанови в ціну електроенергії закладалася вартість вугілля, виходячи з котирувань індексу API2 європейського хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен). З відкриттям в Україні конкурентного ринку електроенергії (1 липня 2019 року) формула припинила дію. Глава НКРЕКП Оксана Кривенко в 2018 році заявила, що завдяки формулі "Роттердам+" населення заощадило 40 млрд грн.