RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Екс-глава НКРЕКП Вовк пояснив НАБУ і САП принципи ціноутворення на ринку вугілля: деталі

Екс-глава НКРЕКП пояснив НАБУ і САП, які розслідують справу стосовно "Роттердам +", що ціна на ринку формується під впливом попиту та пропозиції, а для дефіцитних ринків, яким є український ринок вугілля, ціна встановлюється на рівні імпортної альтернативи.

Про це написав екс-глава Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк в Facebook.

"Ремарка щодо базових принципів економічної теорії - на ціноутворення впливають ринкові механізми взаємодії попиту і пропозиції. Рівноважна ціна на прикладі ринку вугілля відповідно може встановитися на рівні: ціни останньої імпортної альтернативи, якщо попит не задовольняється внутрішнім виробництвом (ситуація в Україні); собівартості останньої виробленої одиниці товару, якщо вона нижче наявної імпортної альтернативи (в Україні державні шахти дорожче), за умови задоволення попиту внутрішнім виробництвом (не задовольняється); ціни останньої доступної імпортної альтернативи, якщо вона нижча за собівартість внутрішнього виробництва, навіть за умови задоволення попиту внутрішнім виробництвом (не задовольняється)", - написав Вовк.

Він також зазначив, що справою "Роттердам+" правоохоронці демонструють некомпетентність і заангажованість.

"Заборонити зловживати НАБУ / САП неможливо, а розраховувати на їх незалежність необачно. Планую подарувати їм книги. Можливо, будуть читати до написання "аналітичних" довідок. Переживаю, що їх наступний твір може базуватися на припущенні про 25 годинах в добі і прямокутній формі земної кулі", - написав Вовк.

Раніше екс-глава НКРЕКП Дмитро Вовк назвав справу "Роттердам+" помстою Коломойського шляхом використання тиску через НАБУ і САП. На його думку, дії олігарха викликані тим, що в період дії прозорого ринкового ціноутворення він отримав низький прибуток від своїх феросплавних заводів, які мають велику енергоємність.