RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Проект екс-керівництва ФДМ: журналісти розповіли про ініціативу реприватизації "Укртелекому"

Колишнє керівництво Фонду держмайна ініціювало повернення "Укртелекому" в держвласність, керуючись політичними мотивами, його планували продати іншому власнику.

Про це йдеться в матеріалі інтернет-видання "Апостроф": "Справедливості заради".

"Апостроф" нагадав, що судова епопея між компанією "ЕСУ", що володіє "Укртелекомом", і Фондом державного майна тягнеться більше двох років. Ще у травні 2017 року ФДМ подав позов з метою розірвати договір купівлі-продажу 92,79% акцій "Укртелекому" з компанією "ЕСУ", яка в ході приватизації в 2011-му році виступила покупцем телеком-оператора. Причиною було названо те, що компанія-інвестор нібито не виконала два з більш ніж 50 взятих на себе при угоді інвестиційних зобов'язань", - наголошується в матеріалі.

У той же час, автор матеріалу звертає увагу, що інвестор впевнений в необгрунтованості претензій ФДМ і стверджує - жодне із зобов'язань приватизаційного договору порушено не було.

"Суди, які розглядають спір між "ЕСУ" і ФДМ, поперемінно приймали рішення на користь то однієї, то другої сторони. Після того, як на початку осені цього року Верховний Суд розглянув справу, він відправив його на ще один, вже третій, розгляд "з чистого аркуша", - повідомляється в матеріалі.

За інформацією "Апострофа", в ФДМ визнають, що судову тяжбу щодо повернення "Укртелекому" в держвласність затіяло попереднє керівництво Фонду, керуватися політичними мотивами.

"Сьогодні в самому ФДМ не під диктофон зізнаються: ідею реприватизації "Укртелекому" міг взяти на озброєння минулий керівник - Віталій Трубаров. Подейкують, що його завзяття могло пояснюватися політичними мотивами: нібито виношувалися плани відбирання компанії у приватного власника з метою подальшої реприватизації - продажу іншому власнику. На користь цієї версії доречно навести слова аналітика, експерта з питань великої приватизації Олександра Пасхавера, який в спробах відбирання "Укртелекому" бачить ознаки конфлікту "сильних потенційних власників", які" борються за право "управляти підприємством", - наголошується в матеріалі.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Олексій Гончарук під час інвестиційного форуму в Маріуполі заявив, що реприватизація є поганим сигналом для інвесторів і підриває довіру до держави, а також запевнив, що уряд буде ставитися до таких ідей дуже обережно.

Економіст Олексій Кущ вважає, що можливе повернення в держвласність "Укртелекому" може поставити хрест на інвестиційних планах уряду та рух інвестицій в приватний сектор. На його думку, націоналізація "Укртелекому" викличе необхідність його повторної приватизації, але виручити за нього колишні 10,575 млрд грн вже не вдасться, нинішня вартість компанії в 4-8 разів нижче.