RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Політика

Суддя ВАКС Федорак працювала в системі МВС і є упередженою - адвокат

Суддя Вищого антикорупційного суду Леся Федорак працювала в системі МВС і в зв'язку з цим не може здійснювати неупереджене правосуддя. Також вона не могла бути призначена суддею ВАКС.

Про це заявив адвокат Андрій Левковець, передають "Українські новини".

"З початком роботи Вищого антикорупційного суду, почали втілюватися побоювання правозахисників і адвокатської спільноти щодо того, що він буде політичним органом, виконуючим суспільний запит на обвинувальні вироки, ніж справедливим зразком правосуддя в Україні", - вважає адвокат.

"На тлі інших суддів ВАС, особливо виділяється суддя Леся Федорак, яка не приховує, що прийшла в суд боротися з корупцією, а не здійснювати правосуддя. Хотілося б розібратися в причинах такого упередженого ставлення судді до сторони захисту і адвокатів при здійсненні правосуддя", - пише Левковець.

Він вказав, що в своєму інтерв'ю Федорак, відповідаючи на питання про наявність обмежень для співробітників правоохоронних органів на участь в конкурсі з відбору суддів ВАС зазначила: "З метою недопущення на посади суддів ВАС осіб, "обтяжених" певними зв'язками, які можуть викликати конфлікт інтересів і вплинути на неупередженість здійснення ним правосуддя. А також у сторонніх спостерігачів такі кандидатури не повинні викликати сумнівів щодо можливості неупереджено здійснювати правосуддя".

"З таким твердженням важко не погодитися. Однак саме воно є яскравим втіленням прислів'я "На злодієві і шапка горить", - заявив адвокат.

Він нагадав, що пунктом 1 ч.4 ст.7 закону "Про Вищий антикорупційний суд" передбачено, що не може бути призначено суддею ВАКС особу, яка протягом 10 років, що передують призначенню, працювалав органах прокуратури, внутрішніх справ.

"З представлених суддею Федорак на участь в конкурсі копії трудової книжки та довідки про підтвердження стажу науково-педагогічної роботи від 19.06.2018 № 10/102 вбачається, що в період з 1 жовтня 2008 року по 31 серпня 2011 та з 1 жовтня 2012 до 31 серпня 2013 вона працювала в Прикарпатському юридичному інституті Львівського університету МВС. Цей інститут входить в систему органів внутрішніх справ. Висновок підтверджується аналізом ряду нормативно-правових актів ", - підкреслив Левковець.

"Навіть судді Федорак очевидно, що особа, яка працювала в МВС, не може неупереджено здійснювати правосуддя. Однак сама вона, працюючи в органах внутрішніх справ, не поспішає знімати мантію, а демонструє свою упередженість і бажання боротися з корупцією не тільки в процесі, а й в публічних висловлюваннях", - вважає адвокат.

Він запитав "чи можна довіряти такій судді? Яким чином вона, незважаючи на наявність обмежень, отримала посаду? І як на це подивиться ЄСПЛ, який визнав численні порушення в діях українських антикорупційних органів?".