RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

На посаду судді КСУ рекомендували Геннадія Друзенка: що відомо

На посаду судді Конституційного суду України висунули відомого українського юриста-міжнародника, публіциста, активного учасника Революції Гідності і президента Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова Геннадія Друзенка.

Про це сам Друзенко повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Правник подякував за довіру людям, які публічно висунули його в судді КСУ, і пояснив, чому для нього є важливою публічна площина і думка людей, які йому довіряють.

"Піти на кулуарні домовленості замість публічного висування й обговорення означає для мене втратити увесь сенс (raison d'être) кампанії, яку ми почали. Бо виграти конкурс на заміщення вакантної посади судді КС має не Геннадій Друзенко, а справді найдостойніший кандидат. Бо від цього виграє вся країна. Але іронія долі в тому, що ми ніколи не дізнаємося, хто є найкращим кандидатом на посаду (як з професійної, так і з морально-етичної точки зору), якщо не буде відкритого та прозорого конкурсу, якщо суспільство нічого не знатиме про кандидатів на посаду судді найвпливовішого суду країни, якщо ЗМІ не просвітять мас-медійним рентгеном усі здобутки та чесноти кожного претендента", - зазначив Друзенко.

За словами Друзенка, дуже важливим наразі є публічне обговорення кандидатур суддів до КСУ за парламентською квотою депутатських груп та фракцій, щоб суспільство отримало аргументи призначення їх на високу та відповідальну посаду.

"І тоді КСУ отримає шанс перетворитись з "11 друзів судді Тупицького" на справді поважну, авторитетну та шановану в суспільстві інституцію. Якщо ж ні, давайте ставити питання: а чи потрібний нам непідзвітний та непідконтрольний нікому суд, рішення якого є "обов’язковими, остаточними і не можуть бути оскаржені", та від результатів діяльності якого наразі лихоманить цілу країну?", - додав Друзенко.

Публічне висування кандидатури Геннадія Друзенка в судді Конституційного суду України підтримав український політик і дипломат, засновник інтернет-видання "Апостроф" і телеканалу "Апостроф TV" Василь Філіпчук.

"Геннадій Друзенко належить до тих невиправних ідеалістів, які рухають цим світом. І разом з ідеалами і вірою у краще у ньому є сила іти далі навіть попри каміння, які у нього кидають ненависть і нікчемність. У нас в країні мало залишилось розумних, чесних і кваліфікованих, тому обрання його суддею КСУ стало би сигналом для них залишатися в цій країні, вірити і працювати тут, а не шукати кращого майбутнього за кордоном. ...Можливо, саме публічною підтримкою вдасться досягти того, що зараз все ще видається неймовірним - призначити чесного і кваліфікованого правника членом Конституційного суду України", - написав Філіпчук на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомляв "Апостроф", раніше відбулося засідання Національної антикорупційної ради, на якому експерти назвали три важливі кроки, які потрібно зробити, щоб вийти із конституційної кризи.