RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Венеціанська комісія дала конкретні рекомендації щодо реформи КС в Україні

У четвер, 10 грудня, Венеціанська комісія опублікувала свої висновки щодо реформи Конституційного Суду України, в яких Верховній раді рекомендували чіткіше прописати ситуації, в яких може бути обмежена діяльність КСУ, а суддям Конституційного суду - конкретно вказувати причини неконституційності того чи іншого закону.

Текст рекомендацій опубліковано у четвер, 10 грудня, на офіційному сайті Комісії.

"Венеціанська комісія дає наступні рекомендації щодо поправок до закону про КС, які викликають стурбованість: Парламенту слід розглянути можливість більш чітко висловити своє передбачуване намір обмежити обсяг сфери КС з конкретних питань, порушених сторонами", - сказано зокрема в заяві.

Венеціанська комісія також рекомендує КС визначити конкретні причини визнання неконституційним кожного окремого положення закону.

У тексті заяви також сказано, що рішення, прийняті КСУ з антикорупційних статей, стали індикатором необхідності реформи суду.

Для відбору кандидатів на посаду судді КС, на думку ВК, повинен бути створений орган з міжнародним компонентом, який може включати міжнародних експертів з прав людини і представників громадянського суспільства, щоб гарантувати моральні і професійні якості кандидатів.

Венеціанська комісія рекомендує заповнити поточні вакансії в КС парламентом і конгресом суддів тільки після поліпшення системи призначень, як зазначено вище. Тому терміново необхідним є створення такої системи, щоб заповнити ці вакансії.

За рекомендацією ВК, щоб деполітизувати склад КС, судді за депутатською квотою повинні обиратися кваліфікованою більшістю. Для новопризначених суддів КС було б корисним пройти спеціальну, зокрема, міжнародну підготовку з тлумачення конституційних питань.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Венеціанська комісія відповіла на прохання президента України Володимира Зеленського про надання оцінки конституційної кризи, що виникла після рішення Конституційного суду 27 жовтня, і запропонувала Верховній Раді варіант вирішення проблеми. В КСУ вибірково підійшли до прочитання її висновків.