RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Відносно ринку "Столичний" порушено справу про банкрутство і призначено незалежного розпорядника майна

Господарським судом міста Києва 3 березня порушено справу про банкрутство ринку "Столичний" та призначено незалежного розпорядника майна, який зможе відновити платоспроможність товариства та контролюватиме хід ведення діяльності ринку.

Так, за інформацією джерел нашого видання, судом відмовлено фірмі "Надія", яка пов’язана з "Юрою Єнакіївським", у відкритті "технічного" банкрутства ринку, оскільки заява ґрунтується на сфальсифікованому договорі, та розпочато банкрутство за іншими заявами - іноземних кредиторів, які надали ринку "Столичний" позику на суму більше $8 мільйонів для стабілізації ситуації та фінансового оздоровлення підприємства.

Як відомо, ринок "Столичний" - це сучасний об’єкт оптової торгівлі, який реалізований у форматі багатофункціонального логістичного комплексу. Інноваційна модель ринку передбачає поєднання класичних форм торгівлі продукцією із розвинутою логістикою та дистрибуцією. Таким ринок пам’ятають до лютого 2020 року.

В кінці лютого 2020 року відбулась протиправна зміна директора ринку "Столичний" на Рустема Абдукадирова, людину з орбіти "смотрящого" часів Януковича - Юрія Іванющенка, більш відомого, як "Юра Єнакіївський".

Як повідомлялося, протягом березня 2020 року, новий директор, без згоди власників, незаконно вивів весь прибуток підприємства за попередні роки на підконтрольні "Єнакіївському" підприємства, уклав низку договорів, внаслідок чого у ринку з’явилась заборгованість у розмірі більше 300 мільйонів гривень перед компаніями, пов’язаними з Іванющенком. Абдукадиров також переводив діяльність Столичного на готівковий розрахунок, коли орендарі передавали готівку адміністрації ринку, що більше нагадує рекет 90-х, а не партнерські відносини у цивілізованій державі.

Після прийнятого 3 березня Господарським судом рішення при розпорядженні майном повноваження директора значною мірою обмежуються, і для укладення більшості договорів, директору вимагається згода кредиторів та розпорядника майна. Така процедура розпорядження майном має стабілізувати ситуацію на ринку "Столичний" та збільшити обсяг надходжень, оскільки розпорядник майна та кредитори отримають право на ведення господарської діяльності ринку.

Фактично, суд, не допустивши технічного банкрутства ринку в інтересах Іванющенка, призначивши незалежного розпорядника майна, надав ринку "Столичний" можливість відновити платоспроможність та репутацію, захистити інтереси фермерів, які орендують площі для оптової торгівлі, захистити права іноземних кредиторів та не допустити продовольчого колапсу столиці.

Як раніше згадувалося, наразі присутній вплив на суди міністра юстиції України - Дениса Малюськи, а також окремих чиновників оновленого Офісу президента та "куратора судової системи" - Андрія Портнова. Ситуація з тиском угрупування "Юри Єнакієвського" на Ринок "Столичний" є показовою і лише активна позиція громадськості, центральної та місцевої влади, а також неупереджена позиція суддів, може виправити ситуацію.