RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

"Набір хайпів": експерт оцінив можливі перспективи справи Коломойського

Справа проти Ігоря Коломойського обростає новими епізодами, але її можуть розвалити або оскаржити і скасувати рішення суду.

Таку думку висловив політтехнолог Олексій Голобуцький, йдеться в його блозі для "Телеграфу".

"Це набір хайпів, а не справа. Адвокати оскаржать все, до чого дотягнуться, і діла не буде. Ну не бачите спроможності бездоганно провести провадження – так не починайте", - пише Голобуцький.

Він навів приклад публікації про "успішне розслідування БЕБ" щодо "Привату". "Як майже 6 млрд грн готівкою – це десь 12 камазів по обсягу - з'явились на Петрівській алеї, рушили на Грушевського зимної грудневої ночі передвоєнного 2013-го… І зникли. Їх чи то завозили, чи вивозили, але в підсумку зникли просто в процесі", — зазначив Голобуцький, нагадавши, що тоді проїзд алеєю був блокований.

"Прокурор БЕБ на засіданні Шевченківського суду потрактував це як цілком придатні докази, щоб обрати запобіжний захід Коломойському. Чи змінити підозру. Чи змінити запобіжний захід. Чи збільшити суму застави з 0,5 до майже 6 млрд. Чи взагалі замінити правопорушення прямо в процесі", — підкреслив він.

Політолог прокоментував зміну звинувачень з боку БЕБ: "Перший варіант (на 3 вересня): 10 років тому Коломойський повернув кредит своєї нафтово-хімічної компанії за рахунок грошей свого ж (тоді) "ПриватБанку". Десь близько мільярда гривень. Ще за кілька днів він поклав "позичені" гроші назад у свій банк. Це і склало протиправну дію, за яку Коломойського на 60 днів відправили до СІЗО. Трохи більш як за тиждень таке обвинувачення розвалилось… Якби через це ще й Коломойського довелось випускати з СІЗО, це була би взагалі захмарна ганьба".

Він прокоментував і додаткове обвинувачення - "створення злочинного угруповання" - в новому правопорушенні 10 років тому: "Члени цього угруповання дозволили Коломойському нібито робити систематичні фіктивні "внески готівки у касу банку", хоча насправді ніяких внесків банк не отримував". Отут вже про 5,8 млрд грн йдеться (десь $800 млн)… 10 років не було жодних претензій, скандалів, розслідувань – але за 10 днів злочин виявило і довело БЕБ. Суму застави збільшили, Коломойський далі в СІЗО… Щось не згадали про долю тих $800 млн".

"Від порушення процедури отримання доказової бази до порушення термінів, порушення у визначенні статей обвинувачення, порушення залучення свідків, порушення процедури затримання", — вказує на проблеми з гучними справами політтехнолог.

В результаті, на думку експерта, суд, якщо не першої інстанції, то апеляційний, законно відхиляє "всю творчість як таку, що не має стосунку до законної процедури провадження". "Або адвокати успішно оскаржують. Або міжнародні судові структури з подивом оскаржують те, що тут ухвалили як підставове рішення суду… Можна відкривати тоталізатор: яку частину останніх обвинувачень в результаті успішно оскаржать адвокати. І скільки це коштуватиме державі. І яка ймовірність того, що Коломойський через суд виявиться майже цілком чистий перед законом. Бо суд (нормальний) – штука змагальна: якщо адвокати гарують як на плантаціях, то і сторона обвинувачення теж мусить відпрацьовувати до сьомого поту. Або програвати", — підсумував Голобуцький.