RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Прогин перед Заходом: в Україні пояснили відсутність Криму в законі по деокупації Донбасу

Практично повністю виключити згадку окупованого Криму з тексту законопроекту №7163 по деокупації Донбасу Верховна Рада могла через позицію Заходу.

Таку думку в коментарі "Апострофу" висловив політолог Петро Олещук.

Відзначимо, що згадка про анексований Крим залишилася тільки в преамбулі до тексту закону. На думку Олещука, Україні не потрібен поділ законів про статус Криму і Донбасу, так як ці території розглядаються як окуповані.

"Нехай там пропишуть якісь об'єктивні обставини, які відрізняються щодо Криму й ОРДЛО, але закон повинен бути один. Адже ми повинні показати, що не розглядаємо ситуацію в Криму і ОРДЛО як щось принципово різне", - упевнений політолог.

Також він зазначає, що міжнародні партнери розглядають дві концепції вирішення проблем окупованих територій України.

"Перша концепція – вирішувати проблему Криму в комплексі з Донбасом. Але серед наших партнерів найбільш поширена концепція того, що спочатку ми вирішуємо проблему ОРДЛО, а потім вже переходимо до Криму. Головна проблема такого підходу – питання Криму фактично знімається з порядку денного на роки і десятиліття. По суті, я розглядаю цей закон як прогиб перед західними партнерами, мовляв, ми розділяємо Крим і Донбас, як ви й хотіли", - говорить Олещук.

Детальніше про новий закон читайте в матеріалі "Апострофа" - Торгівля з ОРДЛО й не тільки: сім речей, які треба знати про гучний закон щодо Донбасу.