RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Порошенко поступається навіть проросійським силам: опубліковані дані про настрої серед українців

Електоральне поле України після Революції Гідності зазнало значних змін.

Про це йдеться в статті експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Ігоря Петренка на "Апострофі".

"За рік до президентських і парламентських виборів, які заплановані на весну і осінь 2019 року відповідно, зберігаються регіональні відмінності у виборчих симпатіях. Провладна ніша зараз налічує близько 12% і значно поступається лівому, умовно "проросійському" і навіть ліберально-демократичному електоратам. Тому на майбутніх виборах багато залежить від того, як поведе себе влада", - вважає експерт.

Лівий/патерналістський електорат, за словами Петренка, на сьогоднішній день практично повністю належить Юлії Тимошенко і становить 20-22% виборців.

Правий електорат зазвичай налічує близько 10% і його ділять партія "Свобода" і її лідер Олег Тягнибок і нові сили на кшталт "Нацкорпуса" Андрія Білецького або Дмитра Яроша.

Біло-синій консервативний або умовно "проросійський" електорат як мінімум до 5 мільйонів виборців або навіть більше. Серед політичних сил на цьому виборчому полі ключову роль відводять "Опозиційного блоку" або його спадкоємцям, партій "За життя" та "Основа".

І п'ята ніша - ліберально-демократичний табір, який завжди становив 15-20% електорального поля. До числа політиків, які могли б представляти цю частину виборчого спектру входять Анатолій Гриценко та Андрій Садовий.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Хто проти Порошенка: українські політики розділилися на п'ять таборів.