RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

У столиці розповіли, як завершити децентралізацію в Україні

Завершення реформи місцевого самоврядування залежить від прийняття парламентом закону "Про основи адміністративно-територіального устрою", що дозволить завершити децентралізацію в Україні та провести місцеві вибори 2020 року на основі нового устрою.

Такими є результати дослідження, проведеного експертами Інституту громадянського суспільства, які вони презентували на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

"Сьогодні ми маємо дві України - прогресивна децентралізована і архаїчна не децентралізована. Тому зростає асиметрія в розвитку. Децентралізовані громади мають більше повноважень, ресурсів, там відбувається стрімкий розвиток. Інша частина країни відстає від неї. Держава не може такого допускати і парламент тут грає ключову роль ", - підкреслив Анатолій Ткачук, директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства.

Потребу в прийнятті закону експерти пояснюють тим, що народні депутати продовжують голосувати за локальні рішення про зміну районного устрою в різних областях замість того, щоб вирішити це питання системно. Також прийняття закону забезпечить створення об'єднаних територіальних громад в тих районах, де керівництво свідомо гальмує цей процес, щоб не втратити доступ до гарантованого розподілу коштів і можливості реалізації корупційних схем.

Учасники брифінгу вважають, що введення воєнного стану повинно стати фактором прискорення прийняття рішень Верховною Радою, в тому числі по децентралізації. Це б дозволило завершити імплементацію реформи протягом 2019 року по всій території України і провести місцеві вибори 2020 року на новій територіальній основі.

Як повідомляється, метою проекту "Децентралізація в Україні: від моніторингу до реагування", що здійснюється Інститутом громадянського суспільства за підтримки Міжнародного фонду "Відродження", є аналітичне забезпечення суб'єктів законотворчої та нормотворчої діяльності (перш за все - народних депутатів) в сфері реформи місцевого самоврядування та державної регіональної політики на основі проведення поточного моніторингу та аналізу важливих проектів нормативно-правових актів (внесених на розгляд ВРУ або схвалених КМУ), що стосуються я регіонального розвитку України, проблеми реформування АТУ, розвитку і посилення місцевого самоврядування; швидке реагування та поширення інформації серед суспільства, громадських організацій, органів державної влади про "небезпечні" НПА, що містять ризики для реформ, розвитку регіонів України або суспільства в цілому.

В рамках проекту Інститутом було здійснено аналіз низки законопроектів, що стосуються місцевого самоврядування і його реформування, підготовлені аналітичні записки, видано і розповсюджено два Вісника з аналітичними матеріалами, підготовлені пропозиції до аналітичної доповіді для Послання президента у Верховній Раді.

На думку експертів, доля реформи практично повністю залежить від Верховної Ради, адже прийняття або не прийняття необхідних для її завершення законів є критичним в контексті місцевих виборів 2020 року, а також виборів Президента і народних депутатів України протягом 2019 року.