RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Розвиток промисловості створює базу для економіки регіону - Світлична

Розвиток промисловості - це база регіональної економіки, і обласна влада Харківщини гарантує зростання зарплат на промислових підприємствах.

Про це повідомила глава ХОДА Юлія Світлична під час робочої поїздки 19 грудня на "Електроважмаш" - один з флагманів машинобудування країни.

Говорячи про ситуацію в Харківській області, Світлична назвала пріоритетною роботу обласної влади щодо посилення регіональної економіки.

"Для Харківщини це, перш за все, промисловість, де зайнята третина всіх працюючих. За минулий рік позитивний фінансовий результат в цьому секторі склав майже 4 млрд грн. Це в 100 разів більше, ніж в минулому році. І це вже дозволило забезпечити підвищення зарплат і додатково створити в промисловості близько 4 тисяч робочих місць. Вперше за останні 4 роки ", - сказала вона.

"Електроважмаш" - єдиний завод, який виробляє комплексно обладнання для залізничного та міського електротранспорту. За 2 останні роки підприємство збільшило обсяги виробництва в 1,5 рази, а зарплату - на 70%, має повний пакет замовлень на 2019 рік.

Спілкуючись з робітниками, Світлична запевнила, що у заводу і надалі буде підтримка обласного керівництва.

"Будемо підтримувати підприємство і робити від нас залежне, щоб воно мало перспективу, а люди були впевнені в тому, що будуть отримувати заробітну плату. Промисловість - це наше впевнене майбутнє. Тому продовжимо відстоювати інтереси нашої промисловості на національному рівні", - сказала глава ХОДА .

В.о. директора ДП "Електротяжмаш" Дмитро Костюк зазначив, що в наступному році підприємство розраховує отримати зростання прибутку на більш ніж 40%. Керівник області поставила завдання: кожне досягнення підприємства повинно відбиватися на зарплати кожного працівника.

В цілому промисловість Харківщини показує стабільне зростання, починаючи з 2016 року. Так, індекс промислового виробництва в 2016 році склав 105,8%, в 2017-м - 106,1%. Позитивно в 2017 році спрацювали практично всі галузі. Найбільш успішними були підприємства хімічної промисловості (10,4% зростання), металургії (19%), машинобудування (9,5%).

При цьому зростання обсягів реалізації продукції - а це "живі гроші", які можна направити на розвиток виробництва, - склав у 2017 році 27% (166 млрд грн). Найбільше реалізовано продуктів харчування і тютюнових виробів (31 млрд грн) і машинобудування (19 млрд грн). У першому кварталі 2018 року обсяги реалізації зросли ще на 12% і склали 45,6 млрд грн. Найбільше зростання демонструє машинобудування - майже 50% (4,9 млрд грн).

У зв'язку із зростанням прибутку промислових підприємств в минулому році глава області поставила завдання - зробити так, щоб ці успіхи позначалися на заробітних платах їх працівників. Нею було проведено ряд зустрічей з керівниками провідних підприємств області, в результаті яких було досягнуто домовленостей про підвищення заробітних плат.

Так, за підсумками 2017 року на ХТЗ середня зарплата виросла на 17% і склала 6 тис. Грн. На бронетанковому заводі зарплата збільшилася на 80% (12 тис. Грн), на Балаклійському ремонтному заводі - на 46% (9,4 тис. Грн), на заводі "Світло шахтаря" - на 35% (9 тис. Грн), заводі ім. Малишева - на 33% (7 тис. Грн), на "Турбоатомі" - на 30% (8,5 тис. Грн).

У поточному році заробітна плата на підприємствах області продовжувала зростати. В цілому по регіону вона збільшилася на 23% по відношенню до першого кварталу 2017 го.