RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Співпрацював з криміналом: в ЗМІ розповіли про наступника скандального Лавренюка в Мінінфраструктури

Наступником першого заступника міністра інфраструктури Юрія Лавренюка, якого пов'язують з корупційними схемами на ринку морських вантажних перевезень зокрема, махінаціями з тепловозами в порту "Южний" та створення ДП "Моррічсервіс", що нав'язувало морським агентам платні послуги з оформлення суден, може стати відомий зв'язками з криміналом Олег Ющенко.

Про це пише видання "Порти України".

Журналісти вказали, що Ющенко впродовж довгого часу співпрацював з одеським кримінальними угрупуваннями родини Круків, після чого влаштувався на роботу в страхову та медичну компанію INTO-SANA, яку пов'язують з цією родиною.

Так, у 2012 році велика доля компанії була передана американському інвестиційному фонду Russia Partners, частину акцій Круки офіційно зберегли за собою і призначили Олега Ющенка керівником INTO-SANA. Саме тоді Юрій Крук, син екс-нардепа, був керівником Іллічівського порту, при ньому була реалізована схема примусового страхування співробітників у СК "Інто", при цьому великий відсоток страхових полісів було оформлено на померлих пенсіонерів, звільнених співробітників і членів їх родин. За результатами аудиту було виявлено, що за схемою через компанію Круків було застраховано 3118 осіб і витрачено понад півмільйона коштів державного портового підприємства.

З лютого НАБУ розслідує провадження про зловживання Круків. Зокрема діяльність Юрія Крука-молодшого, колишнього віце-мера Чорноморська і директора Іллічівського порту, пов'язана з будівництвом мосту через Сухий Лиман, а також роботами з днопоглиблення в порту Чорноморська, є одним з головних епізодів розслідування НАБУ. В ході аналізу були виявлені порушення на сотні мільйонів гривень.

Члени родини Круків не вперше стають фігурантами гучних кримінальних справ, так, у серпні 2014 року ГПУ було відкрито провадження у зв'язку з планами Юрія Крука-молодшого та брата В'ячеслава продати за 15 млн доларів Державній продовольчо-зерновій компанії України збиткову "Українську національну стивідорну компанію", яка їм належала. У червні 2016 року правоохоронці затримали третього брата – Бориса Крука в межах провадження за підозрою у відмиванні коштів.

Журналісти вважають, що у призначенні Олега Ющенка на посаду першого заступника міністра інфраструктури зацікавлена родина Круків, маючи на меті повернути собі контроль над морськими портами України і грошовими потоками, які були в них під контролем за часів влади Януковича.