RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

ЗМІ розповіли, як помічник Коломойського виводив гроші в Словаччину

У схемах заступника мера Дніпра замішана компанія УПС, "яка вже багато років займається отриманням серйозних фінансових підрядів і... фігурувала в ряді скандалів".

Про це повідомляють журналісти 24tv.ua, передають "Українські новини".

У 2014 році, коли главою Дніпропетровської ОДА був Ігор Коломойський, власник компанії Тарас Палій, "був посаджений у в'язницю за махінації з бюджетними коштами на суму близько 2 млрд гривень".

"Через рік "завдяки щасливому випадку"Палій був звільнений, а збиток державі від діяльності УПСа був занижений в рази. За інформацією словацького видання Financne noviny, словацька компанія Arograf, що належить партнеру Святослава Олійника по партійній роботі в Дніпрі Ірине Гуназе, стала власницею 50% УПСа. Такою часткою в бізнесі поступився Палій, опинившись на волі. Протягом декількох днів після операції УПС отримав оплату давнього боргу від обласної влади на 204 млн гривень. Треба думати, половина суми, згідно часткам, упливла в Словаччину", - повідомили журналісти.

Як відзначають журналісти, Словаччина учасниками схеми вибрана не випадково.

"У Братиславі, за даними Financne noviny, Святослав Олійник переховувався від можливих корупційних розслідувань після скандальної відставки Ігоря Коломойського з поста губернатора Дніпропетровської області в 2015. У Словаччині проживають його сім'я і родичі, він є власником будинку і ділянки в 15 соток", - йдеться в матеріалі.

Серед об'єктів, будівництвом яких займалися фірми, пов'язані з головою Дніпропетровської обласної ради Святославом Олійником: зал ігрових видів спорту в Дніпрі, який отримав з держбюджету 250 млн гривень; парк, школа і ДЮСШ в Синельникове, школа в Межовому і дитячий сад в Іларіонові. В даний момент всі об'єкти стоять недобудовані, пише видання.

"Не втішна доля ділянок трас"Дніпро - П'ятихатки"і"Дніпро - Запоріжжя", до будівництва яких доклали руку фірми героя. Через рік дороги стали руйнуватися, а експертиза стала вимагати гарантійного ремонту. Освоєно 600 млн грн платників податків. Не дивлячись на дороги, що руйнуються, недобудовані школи і дитячі сади, глава Дніпропетровської облради освоївся в нових реаліях. Програма "Велике будівництво" не пройшла повз Олійника. У рамках проекту він освоює 500 млн грн на ремонті 25 км дороги на Нікополь", - зазначили журналісти.

В результаті Олійник претендує на №1 у списку партії "Слуги народу" до облради, і, як пишуть журналісти, цьому не заважає відкрита НАБУ в серпні справа проти нього.

"Якщо не брати до уваги кримінальні виробництва, розслідування та зловживання, то УПС впевнено тримається на плаву при Зеленському, продовжуючи освоювати сотні мільйонів бюджетних гривень. Гроші в Україні не затримуються, осідають на рахунках в Словацькій Республіці. Словаччина стає прихистком для чиновників з України, що зберігають гроші в цій країні... Такий стан справ стає можливим при потуранні з боку словацької влади. Чи зможуть словацькі слідчі органи проявити принциповість як їхні колеги з ФБР в питаннях з'ясування походження капіталів іноземних громадян, що вкладають їх в словацькі підприємства і нерухомість?" - запитують журналісти.