RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

ЗМІ вказали на винуватця зриву "Великого будівництва" в Дніпропетровській області

Управління Дніпропетровською областю сконцентровано в руках глави Дніпропетровської облради Святослава Олійника, і він має бізнес-інтереси, засновані "на освоєнні коштів з держбюджету і є бенефіціаром низки компаній, що займаються будівництвом".

Про це пише From-ua.

До ексгубернатора області Бондаренка був приставлений цілий штат від Олійника - його радником став юрист Олійника Іван Герасименко, а заступники губернатора: "Олександр Москаленко - менеджер будкомпанії, що належить Олійнику, Максим Скрипник - колишній прокурор, колега Олійника з часів його роботи в прокуратурі. Єдина заступниця, яка залишилася від попередньої команди в ОДА Айна Тимчук... була відправлена у відпустку. Хоч таланти цього менеджера в ДніпроОДА не оцінили, зате оцінили в ОПУ і Айна Тимчук призначена губернатором Харківської області", - йдеться в матеріалі.

"У кожному департаменті ОДА з'явився представник інтересів Олійника", а начальників департаментів нібито змушували узгоджувати плани з людьми Олійника: "Олійник вимагав гроші і давав команду оплачувати акти лише після того, як підрядники розрахуються попередньо з ним. За їхніми розповідями, корупційна рента, яку збирають підручні Олійника, в області становить 20-25%", - говориться в матеріалі. Приватним підрядникам Олійник пропонував переписати на його людей 50% компанії, а натомість обіцяв "не заводити справи на компанію": "За такою схемою Олійник в 2014 отримав контроль над 50% "УПС", - пише ЗМІ.

У той же час збори податку на прибуток за квартал склали всього 22% плану (мінус 90 млн від попереднього року), область недоотримала за 9 місяців 470 млн грн. Податку на доходи фізосіб обласний бюджет недоотримав близько 300 млн. В обласному бюджеті за 9 місяців виникла діра в 1 млрд гривень.

В регіоні було зірвано "Велике будівництво": "тендери виграють компанії директора департаменту капбудівництва ОДА Олексія Ярмаша... ТОВ Ресурс-Моноліт, у якого держзакупівлі зросли на 177 млн грн. Або СС Енерджі, яке отримало на 60 млн грн, і ТОВ БК "Будсистеми", яке отримало тендерів на 40 млн".

В області велося будівництво понад 50 об'єктів спортивної інфраструктури. Більшість так і залишилися незавершені: стадіон ДЮСШ №3 в Кривому Розі мав готовність 32%, а зараз це занедбаний об'єкт. Те ж зі стадіоном в Верхньодніпровську, об'єкт мав готовність 65%. ДЮСШ у Софіївці мала готовність 36%, мала бути здана 30 грудня 2019, будівництво зупинено. У селі Придніпровське стадіон мав готовність 75%, роботи припинені. В Іларіонові школа була готова на 89%, але "за методом Олійника виключили з проекту будівництва харчоблок, спортзал, стадіон і весь благоустрій".

"Окремою віхою діяльності Олійника і Бондаренка стали "успіхи" в реконструкції і будівництві лікарень і амбулаторій. На середину 2019 роботи велися на 83 об'єктах, більшість - амбулаторії. Тільки в Дніпрі таких об'єктів було більше 25. Всі вони стоять заморожені", - пише видання.

"В області обсяги будівельних робіт скоротилося з 310 до 30 об'єктів. Решта заморожені. Ціна управління за методами Олійника і Бондаренка занадто висока, очевидно, назріли кадрові висновки з центру, оскільки в очах суспільства саме президент несе відповідальність за успішність чи неуспішність "Великого будівництва", - йдеться в матеріалі.