RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Вибори у Харкові - це глухий кут для Зеленського - політолог

Вибори мера Харкова можуть стати для влади, і зокрема президента Володимира Зеленського, "глухим кутом" через кадровий голод та низьку ефективність теперішніх керівників області.

Про це написав в Facebook політолог Олексій Голобуцький.

"Харків. Друге найбільше місто держави - 1,5 млн населення. І в ньому 31 жовтня мають обрати міського голову - замість Кернеса, котрий врешті звільнив цю посаду… Для Зеленського вибори харківського міського голови в принципі можуть бути ключовими і спостерігати за його діями буде уся країна… Варіант з власним кандидатом можна навіть не розглядати - кадровий резерв у влади і так був відсутній, а тепер навіть вірастюки скінчились. На голову ХОДА і то призначили Айну Тимчук - в найліпшому випадку "управлінський нуль", хоча більше схоже на звичний для Зе-команди "управлінський мінус". Висувати когось "щоб зігрітись", заради 5-7% підтримки - то це не просто зганьбить "владу монобільшості", але й негативно вплине на особистий рейтинг Зеленського в Харкові й області. Зеленський, фактично, розпишеться у власних провальних діях у Харкові протягом усіх 2-х років президентства… Зеленський муситиме обирати, що робити далі", - пише експерт.

За його словами, підтримка президентом на виборах кандидатів Терехова, Добкіна, Фельдмана чи Мураєва вдарить по його репутації як патріотичного політика через їх бекграунд. Натомість об'єднання з політичною силою Юлії Світличної може принести великі дивіденди.

"Дехто активно радить Зеленському підтримати Терехова. Можливо, з міркувань "гірше не буде": корупційних скандалів у владі і так вистачає... От тільки відверто проросійський бекграунд Терехова, у місті на кордоні з агресором, ніяк не вкладається в оновлену концепцію позиціонування Зеленського - патріотичного і навіть де в чому радикального лідера нації. Отже, підтримка такого як Терехов зіпсує оновлений імідж Зеленського на національному рівні. Ну і відомі зв’язки Терехова з одіозними олігархами - явно не те, чого Зеленському бракує. В президента, навпаки, задача максимально дистанціюватись від всіх і будь-яких олігархів… Про підтримку в будь-якій формі Добкіна, Фельдмана або Мураєва казати смішно - це буде відверта зрада "слуг" як партії влади. Виходом із ситуації була би спільна участь СН у виборах міського голови разом зі Світличною. Це дійсно непогане рішення для Зеленського, але питання в тому, що, як кажуть у Харкові, у Світличної зовсім інші плани та амбіції, ніж участь у цих виборах. Після успіху на місцевих виборах на Харківщині Світлична почала активно розвивати свою партію як загальноукраїнський проєкт, проводить велику організаційну роботу… Якщо вона все ж таки вирішить йти на ці вибори міського голови, то підтримка Зеленського для неї в Харкові вже нічого не дає і ніяк не посилює її позиції. Як не сумно для влади, але їм реально нема чого запропонувати Світличній для співпраці. Її перемога залежить суто від потужності її власної кампанії. При тому їй потрібна можливість для використання критичної риторики щодо влади. Виходить, що Світличній від СН і Зеленського нічого не треба", - зазначив він.

Олексій Голобуцький підкреслив, що проблема виборів у Харкові може вдарити не тільки по регіону, а навіть й по зовнішній політиці нинішньої влади.

"Зеленський під впливом різного роду факторів сам загнав себе в глухий кут. І більш того, з цієї харківської історії почнеться глухий кут загальноукраїнський - після того як партія влади і особисто Зеленський розпишуться у власній неспроможності в ключовому регіоні сходу держави. І це побачать не тільки в Харкові і загалом в Україні, але в Європі і в США також поставлять питання, чому так вийшло. У цьому можна не сумніватися. Глухий кут "імені Харкова" неминучий", - зазначив експерт.